Au apărut primele imagini cu noile bombe UMPB D-30 utilizate de ruşi în timpul recentelor bombardamente asupra Harkovului (Video)

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Imagini cu noile bombe ghidate rusești UMPB D-30SN lansate de sub aripa unui bombardier rusesc Sukhoi Su-34. Sursa foto: Twitter/X.
Imagini cu noile bombe ghidate rusești UMPB D-30SN lansate de sub aripa unui bombardier rusesc Sukhoi Su-34. Sursa foto: Twitter/X.

Pentru prima dată de la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, au apărut primele imagini cu cea mai nouă muniție ghidată pe care Rusia o utilizează în timpul bombardamentelor, UMPB D-30SN - instalată sub aripa bombardierului Su-34. Imaginile au fost publicat la sfârşitul săptămânii trecute pe reţele de socializare chiar de către propagandişti ai Mosovei.

Primele informații despre această bombă avansată de înaltă precizie au apărut la începutul lunii martie. Existau indicii că ar fi fost folosită în luptă pentru a ținti poziții inamice în zona de război din Ucraina. 

La puțin peste două luni de la prima apariție a epavei unui nou tip de bombă rusească ghidată în timpul războiului din Ucraina, avem acum imagini care arată arma completă, inclusiv imagini video cu momentul lansării.

Detalii despre noua armă au fost dezvăluite inițial de comunitatea analiştilor OSINT de pe Twitter. Potrivit informaţiilor oferite de aceştia, bomba are un diametru de 300 mm, este echipată cu un sistem de navigație prin satelit și un sistem de ghidare inerțială și poartă un focos cu o greutate de aproximativ 230 kg. Caracteristicile sale de proiectare includ un focos, o unitate de control, un motor cu reacție și aripi care se deschid în timpul zborului. 

O înregistrare video arată o imagine din cabina de pilotaj a unui Su-34 rusesc în timp ce lansează două bombe UMPB D-30SN. Aripile pot fi văzute activându-se relativ repede după lansare. Atât materialele video, cât și fotografiile au fost publicate pentru prima dată de un blogger militar rus pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit publicaţiei The War Zone.

Deși nu se știe unde anume au fost lansate aceste bombe, cel mai probabil este vorba de o altă lovitură asupra Harkovului, după cum indică direcția de zbor a bombelor. Iar aceasta a fost lansată de la un bombardier de front Su-34, susţin analiştii ucraineni de la publicaţia Defense Express.

Dacă atacul a fost asupra Harkovului, raza de acțiune a bombei UMPBM D-30SN este de aproximativ 90 km. În același timp, distanța până la graniță de la locul de lansare este de 50 km în linie dreaptă, iar din zona Vovchansk, pentru care ruşii se luptă în prezent, este de aproximativ 40 km, susţin sursele citate.

Ceea ce nu este evident în noile imagini cu UMPB D-30SN este că nu există dovezi cu privire la prezenta unui unui sistem de propulsie în interiorul bombei, ceea ce ar oferi o îmbunătățire semnificativă a razei de acțiune. În trecut, au existat zvonuri conform cărora arma ar putea avea un grup motopropulsor, mai exact un mic motor turbojet montat sub corp. Deși acest lucru rămâne o posibilitate, ca opțiune, nu există nicio dovadă a unui sistem de propulsie în acest stadiu.

Alte zvonuri, atunci când a apărut pentru prima dată bomba ghidată cu precizie cu aripi, sugerau că ar putea fi o armă cu dublă utilizare, destinată nu numai lansării din aeronave, ci și cu ajutorul sistemelor de artilerie. Din nou, până în prezent, nu există nicio dovadă că ar fi așa. Cu toate acestea, conceptul este cu siguranță fezabil.

Rapoarte neconfirmate sugerează că UMPB D-30SN utilizează atât navigația inerțială, cât și cea prin satelit. Cu toate acestea, metoda exactă de ghidare utilizată nu este cunoscută, astfel încât nu este clar dacă arma poate fi programată cu coordonatele unei ținte după ce aeronava a decolat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel