Atentatul de la Lockerbie: Londra s-a opus presiunilor lui Clinton asupra lui Gaddafi

S.I. Catalin |
Data publicării:

În pofida dorinţei sale de a obţine extrădarea celor doi libieni acuzaţi de atentatul de la Lockerbie, Marea Britanie s-a opus din motive economice extinderii sancţiunilor ONU vizând Libia lui Gaddafi, au dezvăluit documente guvernamentale declasificate miercuri, notează AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a impus în 1992 mai multe sancţiuni Libiei, care refuza să-i extrădeze în Marea Britanie ori Statele Unite pe cei doi libieni acuzaţi de a fi la originea atentatului cu bombă comis în 1988 într-un avion american, deasupra oraşului scoţian Lockerbie.

Atacul a ucis 259 de pasageri şi membri ai echipajului, precum şi 11 persoane la sol, devenind atentatul cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul britanic.

Când preşedintele american Bill Clinton a cerut în 1995 sprijinul Marii Britanii pentru ca sancţiunile ONU să fie extinse, premierul britanic de la acea dată, John Major, i-a scris însă pentru a-l descuraja.

O serie de scrisori din 1995 şi 1996, declasificate miercuri de Arhivele naţionale britanice, arată că guvernul său era preocupat de impactul economic al extinderii sancţiunilor.

"Ministrul de externe a decis că nu trebuie să sprijinim Statele Unite în demersul lor", se poate citi într-o scrisoare a secretarului său, care invocă "o opoziţie puternică" a "Trezoreriei şi Ministerului Comerţului".

"Aceasta ar avea un impact direct asupra exporturilor britanice în Libia, a căror valoare a depăşit probabil 230 de milioane de lire în 1995, dintre care circa 100 de milioane de lire legate de sectorul petrolier", a declarat el, potrivit Agerpres.

În acea perioadă, guvernul de la Londra era de părere că noi sancţiuni nu i-ar schimba părerea liderului libian privind extrădarea cetăţenilor săi, arată scrisorile declasificate.

"Ne-ar plăcea să-i judecăm pe cei doi acuzaţi şi să obţinem condamnarea lor", explică un funcţionar al Ministerului de Externe într-o scrisoare adresată secretarului lui John Major, "dar probabilitatea ca Gaddafi să ni-i predea este infimă".

În cele din urmă, Bill Clinton a semnat în august 1996 o lege americană impunând sancţiuni firmelor străine care investeau masiv în Libia.

În 1999, Gaddafi i-a livrat pe cei doi suspecţi şi unul dintre ei, Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2001, susţinând până la moartea sa, în 2012, că este nevinovat. Familia lui a sesizat între timp cea mai înaltă curte de apel din Scoţia şi aşteaptă verdictul la acest apel postum.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel