Atacurile ruse cu drone, de la granița cu România: MApN condamnă loviturile ”nejustificate și ilegale”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: MApN
Foto: MApN

Rusia a atacat luni noaptea cu drone iraniene Shahed portul Izmail din Ucraina, informează aviaţia militară ucraineană şi guvernatorul regiunii Odesa, conform Reuters şi AFP.

Atacul din 26 septembrie, care a durat peste două ore, a avariat o clădire din port, depozite şi peste 30 de camioane şi autoturisme, a anunţat pe Telegram guvernatorul Oleh Kiper. Doi şoferi de camion au fost răniţi, unul din ei având nevoie de îngrijiri în spital.

Apărarea antiaeriană ucraineană afirmă că a doborât 26 din cele 38 de drone lansate de ruşi.

România a reacționat prin Ministerul apărării și a condamnat atacurile rusești împotriva  infrastructurii portuare din regiunea Odesa, în special cele efectuate asupra traversării cu feribotul peste Dunăre între Orlivka din Ucraina și Isaccea, catalogându-le drept ”nejustificate și ilegale”.

Potrivit Antena3, prima dronă a căzut în jurul orei 2:40 dimineața.

Ministerul Apărării a specificat că, în timpul atacurilor rusești asupra instalațiilor și infrastructurii civile ucrainene, a monitorizat în timp real situația aeriană din apropierea granițelor naționale. „Condamnăm ferm aceste atacuri nejustificate și ilegale”, se arată în mesaj.

Portul Izmail de la Dunăre, la frontiera cu România, este una din cele mai importante rute de export al cerealelor ucrainene, după ce Rusia a refuzat în iulie să prelungească acordul privind transportul pe Marea Neagră.

Marţi, un alt atac a produs pagube la o firmă locală din oraşul Krivoi Rog din regiunea Dnepropetrovsk din sudul Ucrainei; primarul localităţii, Oleksandr Vilkul, a declarat că nu s-au raportat imediat victime. Reuters nu a fost în măsură să confirme informaţia din surse independente, iar Rusia nu a comentat. Primele rapoarte arată că a fost vorba de o rachetă balistică.

Ruşii au lovit şi districtul Nikopol



Ucrainenii au atacat la rândul lor cu drone regiunea Kursk din Rusia, întrerupând alimentarea cu energie electrică în şapte localităţi, a anunţat guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, precizând că nimeni nu a fost rănit sau ucis.

Ministerul rus al Apărării anunţase deja că apărarea antiaeriană a distrus o dronă lansată de ucraineni în Kursk, la ora locală 05:30 (02:30 GMT), după ce anterior apăruseră informaţii despre doborârea mai multor drone în regiunea respectivă, vecină cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel