Atacul iranian ar putea grăbi votul Congresului SUA privind ajutorul acordat Israelului. Pachetul combină finanțarea Israelului cu ajutorul pentru Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Conducerea republicană din Camera Reprezentanților SUA a anunțat că va vota săptămâna viitoare cu privire la ajutorul acordat Israelului ca urmare a atacului Iranului asupra teritoriului israelian.

Declarații în acest sens au fost făcute de către liderul majorității, Steve Scalise, din Partidul Republican, pe 13 aprilie, scrie Politico.

„În lumina atacului nejustificat al Iranului asupra Israelului, Camera Reprezentanților își va modifica programul legislativ de săptămâna viitoare, anunțat anterior, și va lua în considerare legislația care sprijină aliatul nostru Israel și trage Iranul și partenerii săi teroriști la răspundere”, a spus Scalise.

Mai multe detalii vor fi făcute publice mai târziu, a spus Scalise. 

Totuși, Politico subliniază că nu este clar din această declarație ce legislație va vota Camera Reprezentanților, deoarece ei trebuie să voteze și pachetul de ajutor extern al Senatului, care combină finanțarea Israelului cu ajutorul pentru Ucraina și Taiwan, care a fost luat în considerare de mult timp.

 

Presiuni tot mai mari pe liderii majorității republicane de la Cameră

 

Între timp, liderii republicani se confruntă cu presiuni bipartizane din ce în ce mai mari pentru a adopta un pachet de ajutor după atacul din Iran.

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, a cerut Camerei să aprobe pachetul de ajutor extern aprobat de Senat, spunând că va „oferi resurse critice” Israelului, „ajutor letal întârziat” Ucrainei și ajutor pentru Taiwan.

Acest discurs este un exemplu extrem al modului în care un lider republican (unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei) încearcă să-și forțeze colegii să adopte un proiect de lege căruia republicanii pro-Trump i se opun de câteva luni. 

"Comandantul șef și Congresul trebuie să acționeze imediat în ceea ce privește responsabilitățile noastre de bază. Consecințele eșecului sunt clare, devastatoare și evitabile", a spus McConnell. 

La rândul lor, unii republicani din Camera Reprezentanților au susținut că SUA ar trebui să accelereze acordarea de ajutor Israelului pentru a-și consolida capacitățile de apărare. Dar democrații l-au susținut pe McConnell și au continuat să-l preseze pe președintele Mike Johnson să organizeze un vot asupra pachetului, care include și ajutor pentru Ucraina, care a stagnat la două luni după ce a fost adoptat de Senat. 

"În Congres, trebuie să luăm măsuri. Președintele Johnson trebuie să ofere Israelului un pachet suplimentar de ajutor pentru a-l sprijini în timpul său dificil", a subliniat deputatul Mike Lawler.

 

Atac fără precedent al Iranului

 

Amintim că în noaptea de 14 aprilie, Iranul a atacat aerian Israelul, lansând aproape 200 de drone și 30 de rachete de croazieră. Potrivit contraamiralului israelian Daniel Hagari, 99% dintre țintele aeriene au fost interceptate. În urma atacului, 12 persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de 7 ani. 

De asemenea, în seara zilei de 12 aprilie, Israelul  a fost atacat de zeci de rachete Katiușa din Liban . Aproximativ 40 dintre rachetele lansate au ajuns pe teritoriul israelian, dar unele au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană sau au căzut în deșert.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel