Atacul asupra Arabiei Saudite poartă "amprentele digitale ale ayatollahului" Ali Khamenei

Eduard Pascu |
Data publicării:
Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în vizită miercuri în Arabia Saudită, a calificat atacul împotriva infrastructurilor petroliere majore ale regatului drept "act de război", pe care l-a atribuit din nou Iranului, potrivit AFP.

"A fost un atac iranian", a declarat presei şeful diplomaţiei americane, asigurând că el poartă "amprentele digitale ale ayatollahului" Ali Khamenei, ghidul suprem iranian.

Arabia Saudită a acuzat miercuri Iranul că ar fi "incontestabil" în spatele atacurilor împotriva a două infrastructuri petroliere majore ale regatului, asigurând că ele provin din "Nord" şi că o anchetă va stabili locul exact al lansării.

"Atacul a fost lansat din Nord şi a fost incontestabil sponsorizat de Iran", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării saudit, colonelul Turki al-Maliki, în cursul unei conferinţe de presă organizate pentru a prezenta concluziile unei anchete oficiale în cadrul căreia au fost arătate rămăşiţe ale "dronelor" şi ale "rachetelor de croazieră".

Potrivit lui, 18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit sâmbătă cele două rafinării după ce fuseseră lansate dintr-un loc care nu este Yemenul, situat în sudul Arabiei Saudite, unde rebelii houthi au revendicat totuşi atacul.

Responsabilul saudit nu a acuzat totuşi în mod direct Iranul că ar fi lansat atacurile de pe teritoriul său, afirmându-şi doar certitudinea cu privire la capacităţile regatului de a găsi locul de lansare în urma unei anchete.

Iranul dezminte că ar fi jucat cel mai mic rol în atacurile împotriva Arabiei Saudite, rivalul său regional, care au făcut să scadă la jumătate producţia de petrol a regatului şi a făcut să explodeze preţurile petrolului brut, înainte de o revenire.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a sosit la Riad cu scopul "de a coordona eforturile de contracarare a agresiunii iraniene în regiune".

Anchetă 



Într-o convorbire telefonică cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, preşedintele rus Vladimir Putin a "recomandat efectuarea unei anchete aprofundate şi obiective", potrivit Kremlinului.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avut de asemenea o convorbire cu prinţul moştenitor, omul forte al regatului, şi va trimite - potrivit Palatului Elysee - experţi pentru a participa la ancheta saudită, la fel ca şi ONU, conform unor surse diplomatice.

Prinţul moştenitor a estimat miercuri că atacurile permit să se testeze "voinţa internaţională de a lupta împotriva operaţiunilor de sabotaj care ameninţă securitatea şi stabilitatea mondiale", potrivit agenţiei oficiale saudite SPA. 

Vezi și: Iranul este ''incontestabil'' în spatele atacurilor asupra instalaţiilor petroliere saudite

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel