Atacul asupra Ambasadei SUA din Bagdad: Washingtonul reproşează Rusiei şi Chinei tăcerea

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA au reproşat luni Rusiei şi Chinei că au menţinut tăcerea după atacul de acum aproape o săptămână asupra ambasadei americane comis de către manifestanţi irakieni pro-iranieni, 'ceea ce pune sub semnul întrebării credibilitatea Consiliului de Securitate' al ONU, potrivit Washingtonului, citat de France Presse.

Salutând faptul că 27 din cei 193 de membri ai Naţiunilor Unite au condamnat atacul lansat la 31 decembrie, misiunea americană la ONU subliniază într-un comunicat că reacţia acestora 'contrastează cu tăcerea Consiliului de Securitate al ONU din cauza a doi membri permanenţi - Rusia şi China - care s-au opus adoptării unei declaraţii', transmite Agerpres.

'A interzice Consiliului de Securitate să emită cea mai elementară declaraţie asupra inviolabilităţii clădirilor diplomatice şi consulare pune din nou sub semnul întrebării credibilitatea Consiliului', menţionează comunicatul. Exprimarea sprijinului pentru respectarea protejării clădirilor diplomatice, conform Convenţiei de la Viena din 1961, 'nu ar trebui să fie nici controversată, nici să ceară curaj', insistă misiunea americană.

'Aşa cum am demonstrat, nu vom tolera niciun atac asupra personalului şi clădirilor americane şi vom răspunde într-un mod hotărât pentru a ne proteja interesele, cetăţenii şi aliaţii', concluzionează comunicatul.

 

Atacul asupra Ambasadei SUA a dus la ”operațiunea Soleimani”



La 31 decembrie, un atac al manifestanţilor irakieni pro-Iran împotriva Ambasadei SUA la Bagdad, care nu a făcut răniţi, a intervenit ca răspuns la loviturile americane sângeroase împotriva poziţiilor Brigăzilor Hezbollah. Această facţiune a fost acuzată de Washington că ar fi efectuat tirurile cu rachetă care au ucis cu câteva zile înainte un subcontractant american la o bază militară în nordul Irakului.

În urma acestui atac împotriva ambasadei americane, SUA i-au ucis vineri în Irak, într-un raid aerian, pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe locotenentul său irakian Abu Mehdi al-Muhandis.

Până în prezent, nicio ţară nu a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ultimele evenimente care au exacerbat dramatic tensiunile din Orientul Mijlociu, au indicat luni mai mulţi diplomaţi, citaţi de AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel