Atac masiv al Rusiei în estul Ucrainei. Forțele de ocupație încearcă să-și consolideze controlul total în Donbas unde se dau lupte grele

Darius Muresan |
Data publicării:

Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu 120 de rachete care au lovit zona din jurul oraşului Nikopol (sud) în cursul nopţii, au declarat responsabili ucraineni, citaţi de Reuters și Agerpres.

Totodată, autorităţile ucrainene semnalează joi noi atacuri intense ale trupelor ruse în diferite sectoare din est şi sudul ţării, cu cel puţin zece morţi în zonele Bahmut şi Nikopol, potrivit EFE.

În zona Bamuth, în regiunea Doneţk, au fost înregistrate atacuri de artilerie împotriva a nouă localităţi, cu cel puţin şapte morţi şi şase răniţi, potrivit informaţiilor Statului Major al armatei ucrainene, preluate de agenţia de presă Ukrinform.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat că trei persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite - inclusiv o adolescentă de 13 ani - în bombardamentele de la Nikopol, în sudul ţării, după ce în jur de 120 de rachete ruseşti Grad au lovit zona.

Aproximativ 40 de clădiri rezidenţiale au fost avariate în diverse localităţi din această regiune, pe lângă trei şcoli şi mai multe magazine, precum şi instalaţii electrice, ceea ce a privat de alimentarea cu energie circa 6.000 de persoane, potrivit autorităţilor regionale ucrainene.

Echipele de salvare continuă să cerceteze printre dărâmăturile clădirilor rezidenţiale în căutarea persoanelor dispărute.

În această regiune, au fost înregistrate atacuri împotriva a cinci localităţi miercuri seara, potrivit Ukrinform.

'Inamicul îşi concentrează eforturile pe stabilirea unui control total asupra teritoriilor regiunilor Lugansk şi Doneţk', indică Statul Major ucrainean în buletinul său zilnic, menţionând peste 60 de aşezări şi ţinte militare.

 

În Doneţk se dau lupte grele 



Lupte grele se dau joi în jurul localităţii Piski din regiunea Doneţk, în timp ce mai spre vest, Ucraina a acuzat forţele ruse că folosesc o centrală nucleară pentru a-şi proteja artileria.

Un oficial al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, susţinută de Rusia, a declarat că Piski, pe linia frontului, la 10 km nord-vest de capitala provinciei Doneţk, se află sub controlul forţelor ruse şi separatiste. 'Este fierbinte la Piski. Oraşul este al nostru, dar rămân puncte de rezistenţă risipite în nord şi vest', a declarat Danil Bezsonov pe Telegram.

Oficialii ucraineni au negat că oraşul puternic fortificat, cu rol-cheie în apărarea Doneţkului, ar fi căzut, notează Reuters, care nu a putut verifica aceste informaţii în mod independent.

Zona minieră Donbas, compusă din regiunile Lugansk şi Doneţk, a devenit obiectivul principal al Rusiei după ce nu a reuşit să ocupe capitala Kiev la începutul războiului în februarie. Lugansk este de acum aproape complet sub controlul Rusiei, dar Doneţk încă mai rezistă.

Oleksii Arestovici, un consilier prezidenţial ucrainean, a declarat într-un interviu postat pe YouTube că 'mişcarea ruşilor spre Piski' a fost 'fără succes'.

 

Tot mai mulți mercenari Wagner au ajuns în Donbas



Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Rusia trimite un număr tot mai mare de mercenari în regiune, inclusiv combatanţi ai grupului Wagner.

'Am avut odată oraşe ucrainene paşnice. Am fost aruncaţi în Evul Mediu... Oamenii pleacă acum pentru că le este frică să îngheţe la iarnă', afirmă Gaidai.

Ucraina a acuzat miercuri Rusia că a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit 10 cu rachete trase din jurul unei centrale nucleare capturate în centrul ţării, ştiind că ar fi riscant ca forţele ucrainene să riposteze la aceste atacuri.

'Laşii de ruşi nu mai pot face nimic aşa că lovesc oraşele ascunzându-se ignobil la centrala atomică din Zaporojie', a declarat într-o postare pe reţele de social media şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Ucraina spune că aproximativ 500 de militari ruşi se află pe teritoriul centralei din Zaporojie, unde tehnicienii ucraineni îşi continuă munca.

Armata ucraineană a comunicat că forţele ruse au bombardat şi alte câteva zone din regiunea Zaporojie în ultimele ore, Rusia nu a comentat însă aceste alegaţii, iar Reuters notează că nu a putut să verifice într-o manieră independentă aceste informaţii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel