Atac de amploare cu UAV-uri lansat de Houthi în Marea Roșie și Golful Aden

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Sâmbătă dimineața, rebelii Houthi au lansat al doilea cel mai mare atac cu UAV-uri kamikaze, de după 19 octombrie 2023. ”Între 4 și 6:30 dimineața (ora Sanaa), teroriștii Houthi susținuți de Iran au efectuat un atac la scară largă cu vehicule aeriene fără echipaj (UAV) în Marea Roșie și Golful Aden”, a anunțat Comandamentul Central al Forțelor Armate americane (CENTCOM).

Forțele coaliției internaționale au reușit să doboare 15 sisteme fără pilot lansate de Houthi.

,,CENTCOM și forțele coaliției au identificat UAV-urile de atac unidirecțional (OWA) și au stabilit că acestea reprezintă o amenințare iminentă pentru navele comerciale, Marina americană și navele coaliției din regiune. Navele și aeronavele Marinei americane, împreună cu mai multe nave și aeronave ale coaliției au doborât 15 UAV-uri. Aceste acțiuni sunt întreprinse pentru a proteja libertatea de navigație și pentru a face apele internaționale mai sigure și mai sigure”, a mai precizat CENTCOM în comunicatul de presă.

Acest atac are loc la doar după câteva zile de la anunțul Iranului că a dislocat nave de luptă în zona Mării Roșii și Golfului Aden.

Pe 9 ianuarie, avioane de luptă de pe portavionul USS Dwight D. Eisenhower și patru distrugătoare – trei americane și unul britanic – au doborât 18 drone de atac unidirecțional, două rachete de croazieră antinavă și o rachetă balistică antinavă într-un efort combinat, în cel mai mare atac al Houthi.

Rebelii Houthi au lansat pe 19 octombrie 2023 primele atacuri cu UAV-uri kamikaze/OWA și rachete împotriva navelor comerciale care tranzitau zona și aparțineau unor state care sprijină Israelul.

Ulterior, acțiunile lor s-au intensificat și au devenit o amenințare pentru toate navele care trec prin Marea Roșie și Golful Aden.

Inclusiv China și-a manifestat nemulțumirea față de acțiunile Houthi care afectează comerțul global și care, recent, au produs primele victime și au dus la scufundarea unei nave comerciale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel