Atac cu rachetă în Yemen asupra trupelor pro-guvernamentale

S.I. Catalin |
Data publicării:

Peste 100 de persoane au fost ucise într-un atac cu rachetă asupra unei tabere a trupelor pro-guvernamentale în Yemen atribuite rebelilor, după o puternică diminuare a violenţelor în ultimele luni în ţara aflată în război de peste cinci ani, relatează AFP.

Atacul este unul dintre cele mai sângeroase asupra forţelor fidele preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi de la începutul conflictului, în 2014. Acesta nu a fost revendicat, dar puterea i-a acuzat deja pe rebelii houthi de comiterea lui.

Potrivit unei surse militare guvernamentale, atacul cu rachetă şi cu o dronă a vizat o moschee din tabăra militară din provincia Marib.

,,Condamnăm cu cea mai mare fermitate atacul terorist asupra unei moschei comis de miliţiile houthi (...) care s-a soldat cu peste 100 de morţi şi zeci de răniţi", a declarat pe Twitter Ministerul Afacerilor Externe din Yemen, revizuind bilanţul morţilor în creştere.

Victimele au fost transportate la spitalul din Marib, capitala provinciei cu acelaşi nume. Surse medicale şi militare au avansat anterior un bilanţ de 83 de militari ucişi.

"Va exista un răspuns nemilos împotriva miliţiilor puciste houthi", a avertizat purtătorul de cuvânt al armatei, gen. Abdou Majli. Potrivit lui, în atac au fost ucişi şi "civili".

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi controlează porţiuni de teritoriu, printre care şi capitala Sanaa. Guvernul Hadi, recunoscut de comunitatea internaţională, este sprijinit militar de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, rivală a Iranului.

Televiziunea Al-Hadath cu capital saudit a difuzat imagini prezentate drept provenind din moscheea devastată, cu urme de sânge şi rămăşiţe umane în mijlocul resturilor din acoperişul metalic prăbuşit, potrivit Agerpres.

Atacul a avut loc după o ofensivă a forţelor pro-guvernamentale, cu susţinerea coaliţiei conduse de Arabia Saudită, împotriva rebelilor în zona Nihm, de la nord de Sanaa, potrivit unor responsabili.

Abd-Rabbu Mansour Hadi, care i-a acuzat şi el pe rebelii houthi pentru atacul "laş şi terorist", a făcut apel la "creşterea gradului de vigilenţă", potrivit agenţiei Saba.

Şeful statului, care trăieşte în exil la Riad, i-a calificat pe houthi drept o miliţie care "nu are nicio intenţie paşnică" şi un "instrument al Iranului în regiune".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel