Atac cu bombă în fața Ambasadei SUA în Tunisia: Dublu atentat sinucigaș

Tudor Curtifan / 06 Martie 2020 / 18:20

Un dublu atentat sinucigaş a vizat vineri poliţişti care asigurau paza ambasadei SUA la Tunis.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, în urma atacului cinci agenți și un civil au fost răniți. Este primul atac din capitala Tunisiei din ultimele opt luni de zile.

Explozia de azi s-a produs în această dimineață, în apropierea ambasadei americane, într-un cartier aflat la circa zece kilometri de centru, un sector protejat în permanenţă de importante baraje de securitate.

Perimetrul a fost izolat de poliţişti în timp ce zona era survolată de un elicopter.

În momentul în care zona a fost evacuată, un tânăr de circa 20 de ani a fost arestat şi ridicat de poliţie, fără a se stabili vreo legătură până în acest stadiu cu dublul atac sinucigaş.

"Două persoane au luat drept ţintă o patrulă de securitate pe strada care duce la ambasada americană", a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.


Atacatorii și-au pierdut viața


"Operaţiunea a provocat moartea celor doi atacatori, rănirea a cinci poliţişti şi rănirea uşoară a unui civil", a precizat ministerul, potrivit căruia "toate unităţile de securitate au fost plasate în stare de alertă ridicată".

Cordoanele de securitate au fost întărite în special în faţa Ministerului de Interne, pe principala arteră din centrul Tunis, unde circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă.

Fiecare nou atac reaminteşte Tunisiei de atentatele sinucigaşe care au vizat-o după revoluţia din 2011.

În Tunisia este stare de urgenţă din noiembrie 2015, când a avut loc un atac sinucigaş asupra gărzii prezindenţiale în plin centrul Tunis, în care 12 agenţi au fost ucişi. Şi acest atac a fost revendicat de ISIS,

După căderea dictaturii în 2011, Tunisia a fost confruntată cu o ascensiune a mişcării jihadiste, responsabilă de moartea a zeci de soldaţi şi poliţişti, dar şi a numeroşi civili şi 59 de turişti străini.

 

Ambasada SUA în Tunisia a mai fost ținta violențelor

 

În septembrie 2012 ambasada SUA a fost ţinta unor protestatari proveniţi în cea mai mare parte din mişcarea salafistă, care au demonstrat împotriva unui film islamofob realizat în SUA. Patru persoane au fost ucise şi zeci rănite în înfruntări violente între poliţie şi manifestanţi.

După o serie de atacuri care i-au vizat în special pe turiştii de pe o plajă din Sousse şi de la celebrul muzeu Bardo din Tunis în 2015, situaţia de securitate s-a ameliorat net în ultimii trei ani, notează AFP.

Atacuri împotriva forţelor de securitate au avut loc însă în continuare, în special în masivele muntoase frontaliere cu Algeria şi în capitala Tunis.

În iunie 2019, un dublu atentat sinucigaş revendicat de ISIS a vizat poliţişti din centrul Tunis şi a provocat moartea unuia dintre ei.

În octombrie 2018, o femeie de circa 30 de ani a declanşat un dispozitiv exploziv artizanal în apropierea unei patrule de poliţie în plin centrul oraşului, rănind 26 de persoane.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy