Atac al SUA în Idlib: Moscova acuză Washingtonul de compromiterea armistiţiului

Eduard Pascu |
Data publicării:
Avioane F-16 ale US Air Force, aflate în zbor Sursă: NATO
Avioane F-16 ale US Air Force, aflate în zbor Sursă: NATO

Rusia a acuzat duminică SUA că a compromis menţinerea armistiţiului în provincia siriană Idlib, unde Washingtonul a întreprins sâmbătă un atac împotriva unor comandanţi jihadişti, informează AFP.

Potrivit armatei ruse, SUA au lovit regiunea "fără a notifica înainte de aceasta Rusia şi Turcia", care dispun ambele de trupe la sol în zonă. Ea a calificat atacul drept "utilizare oarbă a aviaţiei" militare.

"În zonele lovite de atacul american, pierderile şi distrugerile sunt numeroase", a continuat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, acuzând Washingtonul că "a compromis menţinerea armistiţiului în zona de dezescaladare Idlib".

Atacul american a ucis cel puţin 40 de comandanţi jihadişti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Acest atac a avut loc în ziua de intrare în vigoare a unui armistiţiu decretat de regimul de la Damasc şi aliatul său rus, după patru luni de bombardamente sângeroase în care au fost ucişi peste 950 de civili şi o ofensivă la sol care le-a permis forţelor siriene să recucerească sectoare strategice.

Cu circa 3 milioane de locuitori, Idlib şi sectoare din provinciile adiacente sunt dominate de jihadişti din Hayat Tahrit al-Cham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida).

Un armistiţiu precedent, decretat la începutul lui august, în aceeaşi regiune Idlib, a fost compromis după numai câteva zile.

Vezi și: Război Siria. Primele imagini de după atacul asupra orașului Khan Shaykhun

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel