Astăzi, la Washington începe un summit de referință al liderilor NATO. Care sunt implicațiile pentru România

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Summitul NATO de la Washington
Summitul NATO de la Washington

Priorităţile României la summitul NATO de la Washington se leagă de reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, asigurarea apărării înaintate pe flancul estic şi respectiv consolidarea prezenţei aliate în România, precum şi susţinerea unei noi abordări a NATO faţă de Rusia care să vizeze măsuri de îngrădire a comportamentului agresiv al Kremlinului.

În perioada 9-11 iulie 2024, va avea loc la Washington un summit de trei zile al liderilor NATO. Pentru prima dată, vor fi prezenți lideri din 32 de țări ale Alianței, după ce și Suedia a aderat la NATO în acest an.

România, care va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis pentru ultima oară, are o serie de obiective clare, care au fost aprobate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării de la jumătatea lunii iunie, notează Agerpres.

Printre priorităţile României la summitul NATO se află reconfirmarea solidităţii relaţiei transatlantice, bazate pe unitatea şi solidaritatea aliată şi a rolului esenţial al acesteia pentru prezervarea păcii şi a securităţii euroatlantice, şi sublinierea consecinţelor pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securităţii euroatlantice şi a arhitecturii de securitate europene, cu evidenţierea necesităţii acţiunii aliate pentru contracararea impactului negativ al acestor consecinţe.

De asemenea, sunt vizate decizii pentru continuarea consolidării posturii de apărare şi descurajare a NATO, care să răspundă provocărilor mediului actual de securitate. Mai exact, aliaţii vizează să ia decizii care să asigure operativitate, mobilitate militară şi sprijinul logistic necesare forţelor aliate.

 

Sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova

De asemenea, România îşi doreşte să existe susţinere pentru un pachet consistent în sprijinul Ucrainei, la nivel politic şi practic, inclusiv printr-o misiune a NATO în sprijinul Kievului, care să ofere o perspectivă euroatlantică cât mai clară acestui stat.

În acelaşi timp, din punctul de vedere al României este important să se sublinieze necesitatea menţinerii unui angajament ferm al NATO faţă de partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova, care trebuie abordată dintr-o perspectivă securitară unitară cu Ucraina, şi să se menţioneze sprijinul multidimensional şi cuprinzător al României pentru Ucraina şi Republica Moldova şi interesul de continuare pe această linie, în funcţie de solicitările celor două state.

La Summitul NATO de la Washington, unul aniversar, se dorește transmiterea unui mesaj ferm privind solidaritatea şi unitatea aliate în susținerea Ucrainei, sprijin materializat într-un pachet substanţial de asistenţă, care să includă inclusiv lansarea misiunii de Asistenţă de Securitate şi Instruire NATO pentru Ucraina.

Este de așteptat ca la Washington, țările NATO să anunțe crearea unui nou comandament al Alianței la Wiesbaden, Germania, care va coordona aprovizionarea cu echipament militar la Kiev și pregătirea armatei ucrainene. 700 de militari din Statele Unite și din alte țări membre NATO ar trebui să fie implicați în activitatea acestei structuri. Comandamentul va prelua majoritatea misiunilor efectuate de armata americană de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Alianța intenționează să trimită la Kiev un oficial civil de rang înalt, care va seta direcția privind nevoile pe termen lung de modernizare militară și sprijinul non-militar ale Ucrainei. El va menține legătura atât cu comandamentul nou creat de la Wiesbaden, cât și cu sediul NATO de la Bruxelles.

 

O nouă abordare față de Moscova

 

Rusia, prin acţiunile sale, va continua să reprezinte o ameninţare pe termen lung pentru NATO.

Așa că summitul va oferi oportunitatea de a avansa pe linia stabilirii unei noi abordări a NATO faţă de Moscova, care să includă măsuri de îngrădire a comportamentului agresiv al Kremlinului şi de contestare activă a strategiei sale confruntaţionale cu Alianţa.

În acelaşi timp va fi adoptat un pachet consistent de măsuri în sprijinul Kievului, care include misiunea de Asistenţă de Securitate şi Instruire din partea NATO pentru Ucraina, ce prevede, printre altele, şi structuri în România.

De asemenea, se va aproba un mecanism NATO de sprijin financiar şi o declaraţie sau un memorandum privind aranjamentele de securitate oferite de aliaţi pentru Ucraina.

Tot la summitul de la Washington ar urma să se adopte o declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de şefi de stat şi de guvern, prima de acest tip, care va avea o semnificaţie aparte deoarece este menită să angajeze sprijinul de durată al Alianţei pentru Ucraina şi să transmită un mesaj comun privind parcursul ascendent al relaţiei.

Declaraţia summitului de la Washington va reflecta procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare.

Va fi accentuată importanţa punerii în aplicare a deciziilor adoptate în trecut:

  • Planurile Regionale,

  • progresele în îndeplinirea angajamentului de alocare a 2% din PIB pentru apărare,

  • consolidarea industriei de apărare,

  • pachetul substanţial de sprijin pentru Ucraina,

  • reflectarea ameninţării ruse şi abordarea NATO,

  • provocările generate de China,

  • progresele în consolidarea rezilienţei şi a răspunsului la tehnologiile emergente,

  • aprofundarea relaţiilor parteneriale,

  • atenţia NATO asupra regiunilor de interes strategic, cu nominalizarea expresă a regiunii Mării Negre. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel