Așa se negociază: Finlanda va asambla elemente ale fuzelajului F-35 și va fi implicată în proiecte privind motorul F-135 al avionului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 americane decolând din SUA către Finlanda. Foto: Lockheed Martin
F-35 americane decolând din SUA către Finlanda. Foto: Lockheed Martin

Patria și Lockheed Martin au semnat primul acord în cadrul programului de participare industrială directă al Finlandei la fabricarea avionului F-35.

Memorandumul de acord se referă la asamblarea fuzelajului frontal al aeronavei de generația a cincea, potrivit unui comunicat de presă, din 19 iunie, al companiei Patria.

„Acest acord între Patria și Lockheed Martin privind asamblarea fuzelajului frontal al F-35 este o piatră de hotar semnificativă pentru programul F-35 al Finlandei și pentru Patria. Procesul la scară mare de fabricare a 400 de fuzelaje frontale va duce capacitățile industriale ale companiei la următorul nivel. Cooperarea inițială cu Lockheed Martin a funcționat extrem de bine, ceea ce a construit o bază excelentă și pentru viitoarea colaborare”, a declarat Petri Hepola, ofițerul-șef pentru programul F-35 de la Patria.

 

Finlandezii vor asambla elemente ale fuzelajului F-35 și vor fi implicați în proiecte de producție cu Pratt & Whitney pentru motoarele F-135 

 

2. F-35 Light... (f-35-motor-pratt---whitney-f-135_21870100.jpg)

F-35 Lightning II. Foto: U.S. Air Force

„F-35 va oferi industriei finlandeze capacități unice care valorifică generația a 5-a de inginerie și producție pentru nevoile de securitate ale secolului 21”, a declarat Mike Shoemaker, vicepreședinte al programelor pentru clienți F-35 de la Lockheed Martin. „Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să ne dezvoltăm parteneriatul cu Patria și cu baza industrială inovatoare finlandeză pentru a oferi valoare economică în Finlanda și pentru a crește accesibilitatea programului F-35.”

Principalele proiecte de cooperare industrială pentru Patria includ asamblarea unui număr mare de fuzelaje frontale pentru F-35, precum și producția ulterioară de componente structurale. În plus, Patria va stabili proiecte de producție cu Pratt & Whitney pentru motoarele F-135 care propulsează avioanele F-35 finlandeze.

Participarea Finlandei la fabricarea F-35 se bazează pe o decizie luată, în aprilie 2018, de ministrul apărării de la Helsinki, potrivit căreia, valoarea cooperării industriale trebuie să fie de cel puțin 30% din prețul contractual real pentru achiziționarea aeronavelor, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul finlandez al Apărării pe 11 februarie 2022, dată la care fost semnată Scrisoarea de ofertă și acceptare (LOA - Letter of Offer and Acceptance).

 

Finlanda va achiziționa un număr impresionant de 64 de avioane F-35

 

Contractele de achiziție, semnate în cursul anului 2022, includ livrarea a 64 de avioane de vânătoare multirol în perioada 2025 -2030 în configurația F-35A Block 4, motoare de aeronave și echipamente de întreținere, sisteme, piese de schimb, echipamente de înlocuire, echipamente de antrenament, service-ul necesar pentru utilizare și întreținere, arme aer-aer (rachete Sidewinder și AMRAAM), precum și instruire pentru personalul de zbor și tehnic al Forțelor de Apărare finlandeze.

Reamintim că în februarie 2023, Lockheed Martin și Northrop Grumman au semnat o scrisoare de intenție cu Rheinmetall pentru a înființa în Germania o linie de asamblare (cea de-a doua din lume) a părții centrale a fuzelajului avionului de luptă de generația a cincea F-35, ”extinzând rolul semnificativ pe care îl joacă industria europeană în programul F-35”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel