Așa arată „armistițiul”: Atentat la Iersualim revendicat de Hamas. Brigăzile al-Qassam îndeamnă la „escaladarea rezistenței” împotriva Israelului

Darius Muresan |
Data publicării:

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.

"Fraţii Mourad Nemr (38 de ani) şi Ibrahim Nemr (30 de ani) (...), membri ai brigăzilor Ezzedin al-Qassam din Sur Baher", un cartier din Ierusalimul de Est, "s-au sacrificat întreprinzând o operaţiune" care "a ucis trei colonişti şi a rănit alţii", afirmă ramura armată a Hamas într-un comunicat.

Poliţia israeliană a confirmat că cei doi atacatori, doi fraţi din Ierusalimul de Est, au fost lichidaţi la locul atacului.

Trei persoane au fost ucise şi alte şase au fost rănite, între care trei grav, joi dimineaţa într-un atac cu armă de foc asupra unei staţii de autobuz în vestul Ierusalimului, potrivit unui nou bilanţ al poliţiei israeliene, care iniţial anunţase doi morţi.

Acest atac, întreprins potrivit poliţei israeliene de "doi locuitori din Ierusalimul de Est" ocupat şi anexat de Israel, survine în timp ce armistiţiul dintre Israel şi mişcarea Hamas din Fâşia Gaza a fost prelungit joi dimineaţa cu încă o zi, totalizând până acum şapte zile.

 

SUA speră că armistițiul dintre Israel și Hamas să fie prelungit cu cel puțin o zi

 

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas, însoţit de un schimb de ostatici ai mişcării islamiste palestiniene contra unor deţinuţi palestinieni, "a dat rezultate", a apreciat joi secretarul de stat american Antony Blinken, care şi-a exprimat speranţa ca armistiţiul să "poată continua".

"Ostatici s-au întors acasă la ei, s-au reunit cu familiile lor" şi armistiţiul a permis de asemenea ca "mai mult ajutor umanitar să ajungă la civili nevinovaţi în Gaza, care au nevoie disperată de el", a declarat Blinken la Tel Aviv, în timpul unei întrevederi cu preşedintele israelian Isaac Herzog.

"Acest proces dă rezultate şi noi sperăm că aceasta va putea continua", a afirmat Blinken.

Armistiţiul, intrat în vigoare vineri iniţial pentru patru zile şi prelungit de atunci, a permis eliberarea a 70 de ostatici israelieni şi a 210 deţinuţi palestinieni.

Circa 30 de cetăţeni străini sau cu dublă cetăţenie, majoritatea thailandezi care lucrează în Israel, au fost eliberaţi în afara cadrului acestui acord.

Preşedintele israelian le-a mulţumit SUA pentru "imensa muncă depusă pentru eliberarea ostaticilor" şi a declarat că "mai sunt circa 150 în mâinile Hamas în Gaza".

Sosit în noaptea de miercuri spre joi în Israel, Blinken a avut de asemenea o întrevedere cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, şi urmează să se deplaseze în Cisiordania ocupată unde îşi are sediul Autoritatea palestiniană condusă de Mahmoud Abbas.

Aceasta este a treia vizită a lui Blinken în Orientul Mijlociu de la începutul războiului declanşat pe 7 octombrie de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian, atac ce a făcut peste 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul, care a jurat să "anihileze" Hamas, a bombardat neîncetat Fâşia Gaza, până la intrarea în vigoare a unui armistiţiu, pe 24 noiembrie. Potrivit guvernului Hamas, peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.000 cu vârste sub 18 ani, au fost ucise.

"Intenţionez să discut cu guvernul Israelului asupra modului de a avansa în Gaza", a mai spus Blinken.

El a mai exprimat condoleanţe după ce trei persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite joi dimineaţa într-un atac cu arme de foc întreprins de doi palestinieni asupra unei staţii de autobuz în vestul Ierusalimului.

"Evenimentele de astăzi de la Ierusalim ne amintesc cum Israelul şi israelienii se confruntă cu terorismul în fiecare zi", a spus Blinken.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel