Articolul 4 din decret: Putin a dat undă verde Armatei ruse să intre în Ucraina sub eternul pretext de „menținere a păcii” 

Tudor Curtifan , Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

Președintele rus Vladimir Putin a semnat ieri decretul de recunoaștere a așa-ziselor republici autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Într-o declarație la televiziunea rusă, în care preț de aproximativ o oră președintele Vladimir Putin s-a lansat într-un discurs deosebit de violent și profund iredentist împotriva Ucrainei, acesta a anunțat că a semnat decretul privind recunoașterea așa-ziselor republici separatiste Donețk și Lugansk, invocând drepturi istorice ale Federației Ruse asupra unui stat pe care deja l-a agresat în 2014 cu invadarea, ocuparea și mai apoi anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Putin a acuzat regimul „oligarhic și corupt” de la Kiev care a transformat „Ucraina într-o colonie a SUA” precizând că Vladimir Ilici Lenin se face „vinovat” de apariția Ucrainei, Putin considerându-l pe dictatorul bolșevic arhitectul Ucrainei care, în opinia sa nu  a avut „niciodată tradiții consistente, consecvente pentru a fi o adevărată națiune, așa că a copiat modele străine”, acuzând regimul comunist că nu a făcut decât să alimenteze naționalismul la periferiile URSS. 

Putin și-a continuat delirul și a denunțat cedarea de teritorii ruse după destrămarea URSS, acuzând Occidentul că a orchestrat jefuirea Ucrainei și a alimentat lovitura de stat cu un milion de dolari pe zi.

 

Prin Articolul 4 din Decretul privind recunoașterea republicii secesioniste Donețk președintele Vladimir Putin dă undă verde Armatei Rusiei să intre în Ucraina

 

2. Decret pri... (decret_81339100.jpg)

Decret privind recunoașterea așa-zisei republici separatiste din Donețk, semnat de Vladimir Putin, în care Articolul 4 dă undă verde Armatei ruse să intre pe teritoriul Ucrainei sub pretextul „misiunilor de menținere a păcii”. Sursă foto: Profesorul Armand Goșu @Facebook

 

Așa cum a semnalat și presa rusă, în Decretul privind recunoașterea așa-ziselor republici separatiste, Articolul 4 e cât se poate de elocvent pentru ceea ce Federația Rusă plănuiește: O intervenție militară în Donbas, teritoriu ucrainean, intervenție justificată de eternul pretext de „menținere a păcii”.

În Articolul 4 din Decretul privind recunoașterea Republicii Populare Donețk, Vladimir Putin dă Ministerului rus al Apărării undă verde ca la apelul așa-zisei republici, trupele Federației Ruse să asigure misiuni de „menținere a păcii” pe teritoriul republicii secesioniste. Cu alte cuvinte Vladimir Putin oferă cadru legal pentru viitoarea intervenție militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

Agenția de presă rusă Tass precizează că un articol similar se regăsește și în Decretul privind recunoașterea așa-zisei Republici Populare Lugansk. 

 

Decretele permit Armatei Rusiei să staționeze în baze militare din Donbas

 

“În urma solicitării adresate Ministerului rus al Apărării de către șeful Republicii Populare Lugansk, Forțele Armate ale Federației Ruse vor îndeplini funcții de menținere a păcii pe teritoriul Republicii Populare Lugansk”, se menționează într-un alt decret al șefului statului rus.

Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că Tratatele bilaterale încheiate pe 21 februarie între Rusia și Republicile Populare Donețk și Lugansk privind prietenia, colaborarea și asistența reciprocă implică și protecția comună a frontierelor și posibilitatea utilizării bazelor și infrastructurii militare.

Cele două tratate au fost publicate în cursul nopții în baza de date a Dumei de Stat, textile acestora fiind aproape identice. Între părți au fost încheiate astfel înțelegeri pe 10 ani, cu reînnoire automată. Acestea presupun încheierea ulterioară de acorduri separate în diverse domenii, de la militar și tehnico-științific și până la social.

Un articol al tratatului precizează în mod explicit că, pentru asigurarea securității, păcii și stabilității, fiecare dintre părțile semnatare va acorda celeilalte părți dreptul de a construi, folosi și îmbunătăți infrastructura și bazele militare (obiectivele) de pe teritoriul său. Condițiile și procedurile de exercitare a acestui drept vor fi stabilite în fiecare caz în parte prin acorduri separate. 

Potrivit notelor explicative ale actelor de ratificare, tratatele cu Republicile Populare Donețk și Lugansk crează o bază legală pentru prezența unităților militare ruse pe teritoriile celor două state. “Prezența militară este necesară pentru menținerea păcii în regiune și asigură securitatea fiabilă a părților”, se arată în notele de fundamentare a celor două acorduri.

În plus, este stipulată obligația părților de a se ajuta reciproc în cazul în care cealaltă parte devine obiectul unui atac.  

În altă ordine de idei, este de semnalat și faptul că adjunctul ministrului de externe rus, Andrei Rudenko, a fost numit reprezentat al președintelui pentru susținerea în cele două camere ale Adunării Federale a tratatelor încheiate cu Republicile Populare Donețk și Lugansk.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel