Nagorno-Karabah | Armenia, dispusă să folosească sisteme Iskander dacă Turcia trimite avioane F-16 în sprijinul azerilor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Armenia va folosi sisteme de rachete Iskander dacă Turcia va trimite în regiunea disputată Nagorno-Karabakh, avioane de luptă F-16 pentru a sprijini forţele armate azere, a precizat, în cursul zilei de ieri, ambasadorul Armeniei în Rusia, Vardan Toganyan.

,,Erevanul va folosi sisteme de rachete Iskander dacă Turcia începe să folosească avioane F-16 în Nagorno-Karabakh și, deocamdată, există suficiente sisteme de apărare antiaeriană pentru a elimina dronele turcești’’, a precizat Vardan Toganyan. În 2016, Armenia a devenit primul partener străin al Moscovei care a primit acest sistem tactic.

Armenia vede avioanele F-16 ale Turciei ca pe sabia lui Damocles

 

Conducerea militară a declarat în repetate rânduri că, dacă sabia lui Damocles – avioanele F-16 ale Turciei vor zbura pe deasupra regiunii Nagorno-Karabakh, vor fi luate toate măsurile, inclusiv folosirea sistemelor Iskander. Cu alte cuvinte, Toganyan a susţinut pentru presă rusa ca forțele armate armene sunt dispuse să folosească întregul lor arsenal pentru a garata securitatea Armeniei.

Potrivit ambasadorului, încă nu s-a ajuns la un astfel de scenariu, dar forțele armate armene au utilizat deja alte sisteme de apărare aeriană pentru a doborât dronele operate de militarii azeri. 

 

Armenia mizează pe sprijinul Rusiei

 

Armenia ar putea activa pactul colectiv de apărare cu Rusia, care are o bază militară extinsă la Gyumri în partea de nord-vest a ţării. Luni, ambasadorul Armeniei la Moscova, Vardan Toganyan, a declarat că escaladarea luptelor cu Azerbaidjanul nu a ajuns deocamdată în acel punct.

Cu toate acestea, agenţia rusă TASS a subliniat că aceasta rămâne o posibilitate după ce Armenia a raportat cel puţin 31 de militari ucişi în regiunea de frontieră Nagorno-Karabah. Republica separatistă este cheia unei zone de conflict îngheţat între Azerbaidjan şi Armenia, care susţine că forţele sale "protejează" republica de bombardamentele şi agresiunile Azerbaidjanului

Potrivit ambasadorului armean la Moscova, Erevan şi Moscova continuă să stimuleze cooperarea în domeniul apărării. "Credem că, dacă va fi necesar vom cere Rusiei [asistenţă militară suplimentară]", a subliniat trimisul. „Astăzi nu credem că avem nevoie de trupe suplimentare sau alte forţe”, a adăugat el, potrivit Epoch Times.

"Însă credem că Rusia are un rol major în Caucaz şi este capabilă să folosească metode politice pentru a pune capăt vărsării de sânge", a subliniat Toganyan.

 

Turcia ține partea Azerbaidjanului

 

Declaraţiile lui Vardan Toganyan au venit în contextul în care Oficialii de la Ankara și-au anunțat sprijinul complet pentru Azerbaidjan și au cerut Armeniei „să renunțe la agresiuni” după ce lupte și ostilități au început în regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Turcia a anunțat că va sprijini Azerbaidjanul „cu toate mijloacele” pe care le are la dispoziție în conflictul pe care această țară îl are cu Armenia și care s-a reaprins în dimineața zilei de duminică, relatează Al Arabiya. 

„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un comunicat.

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan în regiunea Nagorno Karabakh a escaladat în ultimele zile, Erevanul acuzând implicarea Turciei în dispută. Potrivit Erevanului, scrie publicația The Times, Turcia ar fi trimis mercenari din Siria să lupte alături de azeri în Nagorno Karabakh. Pe de altă parte, prin vocea președintelui Recep Tayyip Erdogan, Turcia acuză și ea Armenia.

Ministerul de Externe al Armeniei susține că deține informații cu privire la recrutările pe care turcii le-au făcut în Orientul Mijlociu.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului a acuzat Ankara că recrutează mercenari din Orientul Mijlociu pentru a lupta împreună cu forțele azere în Nagorno Karabakh. Totodată, Erevanul a acuzat Ankara că a trimis arsenal militar în regiune, precum drone și avioane militare.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune aflată pe teritoriul azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Conflictul a cauzat îngrijorarea Occidentului inclusiv pentru că ar putea spori instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de ţiţei şi gaz către pieţele mondiale.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel