Armenia a tras în Azerbaidjan cu arme de proveniență sârbă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook

Timp de patru zile, începând cu data de 12 iulie, Armenia a tras focuri de armă spre Azerbaidjan. Potrivit surselor azere, partea armeană s-a pregătit din timp de atacul de la Tovuz, importând armele tocmai din Serbia, prin intermediul Georgiei, relatează Haqqin.az.

Potrivit sursei citate, o parte din muniție, de diferit calibre, a fost transportat din Serbia spre Armenia prin intermediul Georgiei.

Ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan, Halaf Halafov a menționat că Ambasada Serbiei menține legătura: „Deja am primit anumite răspunsuri. La momentul actual, Serbia a început investigarea oficială a acestei chestiuni. Ne așteptăm ca, în cel mai apropiat timp, aceasta va fi încheiată, iar partea azeră va primi răspunsurile dorite”, a precizat ministrul azer de Externe, potrivit realitatea.md.

Citeşte şi: Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră

Noi am solicitat din partea Serbiei un răspuns, la fel, și remedierea motivelor care au dus la aprobarea acestor pași. Aceasta este o chestiune ce ține de relațiile bilaterale. Din păcate, investigațiile preliminare au demonstrat că aruncătoarele de mine și alte arme utilizate împotriva localităților de frontieră din Azerbaidjan, a pozițiilor noastre militare, sunt de provenienta sârbă. Cu toate acestea, în chestiunea provenienței armelor, situația e de altă natură. Exportul acestor arme în diferite țări este chestiune ce ţine de controlul țării producătoare, a menționat ministru azer de Externe.

Citeşte şi: Ambasadorul Armeniei în România, despre luptele cu Azerbaidjan: Armata azeră a atacat cu tancuri și sisteme de artilerie | Interviu DefenseRomania

Armele ar fi ajuns în Armenia din Georia, țara de origine fiind Serbia. Publicaţia Haqqin.az mai precizează că Serbia a recunoscut, într-o oarecare măsură, că a  livrat arme către Armenia

Ministrul sârb al Comerțului, Turismului și Telecomunicațiilor, Rasim Ljajic (unul dintre ministerele care aprobă exportul de armament) a recunoscut parțial furnizarea de arme sârbești care Armenia. 

„În acest an, 2020, armele au fost furnizate Armeniei de o singură companie privată şi nu de companiile de stat. Nu vă pot preciza despre ce companie este vorba, dar se știe că a furnizat în principal puști și pistoale. Valoarea contractului a fost mai mică de un milion de euro, iar marfa a fost livrată în mai și iunie ”, a declarat Ljajic pentru portalul Nova.rs, potrivit News.am.

Ljajic a subliniat că, pe lângă ministerul său, aprobarea privind exportul a fost dat și de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și serviciul special BIA. Ministrul a subliniat că nu există sancțiuni care să împiedice exportul de arme către  Armenia, iar în cazul de faţă este destul de dificil să refuzi un cumpărător.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel