Arme vs. banane. Sub presiunile comerciale ale Rusiei, Ecuadorul renunță în final la livrarea armamentului sovietic către Ucraina via SUA

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Ecuadorul a confirmat oficial că renunță la angajamentul de a transfera Statelor Unite armamentul sovietic pe care îl mai deține, și care urma să ajungă în final în Ucraina. 

„Ecuadorul nu va trimite niciun material militar unei țări care este implicată într-un conflict armat internațional”, a declarat ministrul de externe sud-american, Gabriela Sommerfeld, într-un comunicat publicat luni, 19 februarie.

Președintele ecuadorian Daniel Noboa a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie intenția autorităților ecuadoriene de a transfera armamentul sovietic în Statele Unite în schimbul unor sisteme americane mai moderne. 

Se estima astfel că Ecuadorul va furniza Statelor Unite 6 elicoptere militare, rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme de apărare antiaeriană în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari.

Rusia nu și-a dat acordul pentru transferul tehnicii militare produse de URSS, însă ecuadorienii au considerat-o “fier vechi” ieșit de sub incidența prevederilor contractuale încheiate în perioada sovietică.

Rusia s-a considerat păcălită și, la scurt timp, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Rusiei, Rosselkhoznadzor, a descoperit un dăunător - musca cu cocoașă - în bananele comercializate de cinci furnizori ecuadorieni și a interzis importul acestor produse.

 

Restricții și la importul de garoafe din Ecuador

 

Ulterior, Rosselkhoznadzor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la furnizarea de garoafe către Rusia din Ecuador prin Olanda, Germania, Letonia și Lituania „datorită detectării păduchilor florilor de Vest în ele”. 

După cum a informat serviciul rus pe 3 februarie, pe site-ul său, a trimis atenționări adecvate organismelor autorizate din aceste țări UE cu solicitarea de a opri certificarea garoafelor ecuadoriene începând cu 9 februarie.

„Dacă țările specificate continuă să furnizeze flori contaminate Rusiei, Rosselkhoznadzor va fi obligat să treacă la următoarea etapă de introducere a măsurilor restrictive în legătură cu alte tipuri de flori”, se preciza în comunicatul de presă.

 

Arme vs. banane 

 

Interdicția serviciului rus privind importul de banane din Ecuador a fost ridicată pe 16 februarie. A doua zi, presa rusă a informat că, în urma unei întâlniri între ambasadorul Rusiei în Ecuador, Vladimir Sprincian, și președintele țării, Daniel Noboa, Ecuadorul și-a revizuit decizia de a furniza SUA echipamente militare sovietice.

„Partea ecuadoriană a confirmat că țara, având în vedere statutul său neutru și calitatea de membru permanent la ONU, nu se poate lăsa atrasă într-un conflict de partea nimănui. Poziția Ecuadorului nu este de a trimite arme și muniții în zonele fierbinți, ci de a contribui la soluționarea pașnică a conflictelor, prin instrumente diplomatice”, a declarat diplomatul rus.

Sprincian a specificat că președintele ecuadorian Noboa „a asigurat că se vor depune toate eforturile din partea ecuadoriană pentru a înlătura preocupările autorităților fitosanitare ruse”.

Potrivit presei ruse, Rusia primește 21% din exporturile de banane ale Ecuadorului, cantitate care acoperă 95% din cererea de banane de pe piața rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel