Armata ucraineană anunță că a interceptat jumătate dintre rachetele lansate de ruși. Polonia și-a alertat din nou avioanele de vânătoare

Ionel Copcea |
Data publicării:
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat faptul că, în dimineața zilei de 23.01.2024, trupele ruse au lansat un atac combinat cu rachete asupra teritoriului ucrainean, folosind rachete de croazieră, balistice, de aviație și antiaeriene.

În total, au fost înregistrate 41 de rachete, majoritatea dintre acestea deplasându-se de-a lungul unei traiectorii balistice.

Potrivit reprezentanților militari ucraineni, armata rusă a folosit:

- 4 rachete antiaeriene S-300/S-400 lansate din Regiunea Belgorod asupra unor ținte din Regiunea Harkov;

- 15 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55 de la bordul a șase bombardiere strategice Tu-95MS aflate în zona localității Engels;

- 8 rachete Kh-22 lansate de bombardiere Tu-22M3 din Regiunile Bryansk și Oryol asupra unor obiective de pe teritoriile Regiunilor Harkov și Sumi;

- 12 rachete balistice Iskander-M lansate din Regiunile Belgorod și Vornezh;

- 2 rachete aeriene dirijate Kh-59 de la bordul a două aeronave Su-34 (zona de lansare - Regiunea Belgorod).

Forțe și mijloace aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în cooperare cu forțele de apărare antiaeriană au interceptat și distrus următoarele mijloace aeriene:

- 15 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55;

- 5 rachete balistice Iskander-M;

- 1 rachetă aeriană Kh-59.

Partea ucraineană a informat că informațiile despre distrugerile provocate și eventualele victime sunt în curs de clarificare și vor fi făcute publice de autoritățile locale.

Pe de altă parte, presa rusă a anunțat că, pe fondul atacului cu rachete rusești asupra țintelor din Ucraina, a existat o intensificare a activităților Forțelor Aeriene din unele state membre NATO. Este vorba, în special, de Polonia, care a ridicat în aer mai multe avioane de luptă, pentru a asigura securitatea teritoriului polonez.

Într-un raport al Statului Major General al Forțelor Armate ale Poloniei s-a semnalat faptul că, din cauza activării Aviației cu rază lungă din Rusia, care a executat noi lansări de rachete asupra unor ținte, inclusiv din vestul Ucrainei, conducerea armatei poloneze a decis că este necesară alertarea unor avioane de vânătoare.

Pe lângă Aviația poloneză, la monitorizarea situației aeriene au participat și aeronave ale aliaților din cadrul NATO. În acest fel, țările Alianței Nord-Atlantice își demonstrează disponibilitatea de a-și folosi avioanele de luptă în cazul în care este necesar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel