Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit unor surse rusești, Forțele Armate ale Ucrainei au început să folosească baloane meteorologice pentru executarea unor atacuri în adâncimea teritoriului Federației Ruse. În ultimele două zile, mai multe astfel de obiecte zburătoare au fost interceptate în diverse regiuni rusești.

Un balon meteorologic cu muniție atașată a fost doborât marți, 16 aprilie, în Regiunea Lipețk. De asemenea, un alt dispozitiv similar a fost distrus în Regiunea Kursk.

Pe 17.04.2024, trei baloane ucrainene au fost interceptate de sistemele rusești de apărare antiaeriană din Regiunea Bryansk. Potrivit declarațiilor guvernatorului regiunii, Alexander Bogomaz, incidentele nu s-au soldat cu victime sau cu pagube materiale la sol.

În aplicațiile civile, baloanele meteorologice sunt folosite pentru a ridica în aer instrumente de monitorizare a fenomenelor meteo, la altitudini de până la 37 de kilometri. Însă, militarii ucraineni au echipat aceste baloane cu muniție explozivă și cu un sistem de comandă prin radio pentru eliberarea acesteia de la altitudini mari.

În plus, baloanele meteorologice sunt folosite de armata ucraineană pentru a identifica pozițiile apărării antiaeriene rusești. Pentru a face acest lucru, aerostatele au fost echipate cu reflectoare speciale, care înregistrează radiațiile radarelor de la complexele de rachete antiaeriene. Având în vedere altitudinea mare de zbor, un balon meteorologic poate detecta sistemul rusesc de apărare antiaeriană de tip S-400 la o distanță de cel puțin 250 de kilometri.

Presa rusă a semnalat faptul că, deși baloanele meteorologice zboară la altitudini mari și reprezintă o țintă dificilă pentru mijloacele de apărare antiaeriană, echipajele rusești au învățat deja să facă față acestei noi amenințări.

Trebuie subliniat faptul că Forțele Armate ale Ucrainei nu au încetat nici să folosească drone pentru lovirea țintelor aflate în adâncimea teritoriului rus. De exemplu, potrivit Ministerului rus al Apărării, astăzi, o dronă ucraineană a zburat din nou pe teritoriul Tatarstanului, unde a fost interceptată de sistemele de apărare antiaeriană. Recent, partea ucraineană a reușit să lovească cu o dronă fabrica din Elabuga, unde sunt produse dronele kamikaze Geran, dezvoltate pe baza UAV-urilor iraniene de tip Shahed.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel