Armata ucraineană a adăugat un nou trofeu militar la colecţia sa: Sistem rusesc de război electronic, capturat lângă Kiev

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem rus de război electronic de tip Krasukha
Sistem rus de război electronic de tip Krasukha

Forţele Armate Ucrainene continuă să-şi mărească colecţia de trofee militare – tehnică militară pe care o capturează de la forţele ruse de ocupaţie. Astăzi, pe reţele de socializare au apărut imaginii cu un centru de comandă mobil – componenta cheie a sistemului rusesc de război electronic (EW) Krasukha-4 – pe care militarii ucrainei l-au capturat de la forţele ruse de ocupaţie.

 

Potrivit analiştilor militari ai publicaţiei The War Zone, Forţele Armate Ucrainene au capturat lângă Kiev un post de comandat mobil – amplasat într-un container – care este parte a unui sistem rusesc de război electronic.

Pagina de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care de la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei analizează toate tipurile de arme folosite în acest conflict, a fost printre primele surse de tip OSINT care au identificat postul de comandă ca fiind cel mai probabil o componentă a sistemului rusesc de război electronic (EW) Krasukha-4.

Amintim că, săptămâna trecută, una dintre unitățile Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei a capturat o stație radar ST-68U a forţelor ruse de ocupaţie. 

Sistemul rusesc de război electronic Krasukha-4 a fost proiectat în primul rând pentru a detecta și bloca sisteme radar de mare putere, cum ar fi cele de pe aeronavele de avertizare timpurie şi cercetare - E-2 Hawkeye și E-3 Sentry al Forțelor Aeriene ale SUA 

Un sistem Krasukha-4 complet este format din două vehicule - ambele având la baza camionul 8x8 KAMAZ-6350 – unul cu sistem de război electronic (EW) și celălalt purtând modulul postului de comandă.

După cum se poate observa modulul postului de comandă este uşor deteriorat, iar forţele ruse de ocupaţie au încercat să mascheze prezența acestuia la sol – pentru a nu fi observat din aer cu ajutorul dronelor. Acestea fiind spuse, postului de comandă pare să fie într-o stare tehnică bună destul de bună, cel puțin extern.

După cum precizează analiştii ai The War Zone, chiar dacă a fost lansat oficial la sfârșitul anilor 1990, Krasukha-4 rămâne unul dintre cele mai capabile sisteme mobile EW ale armatei ruse, producția sa în serie începând abia la începutul anilor 2010. 

Oficialii ruși au susținut în trecut că sistemul Krasukha-4 poate detecta și bloca diferite tipuri sisteme radar, avand o rază maximă împotriva țintelor terestre și aeriene între 150 și 300 de kilometri, sau în jur de 93 până la 186 de mile, în orice direcție, în funcție de diferiți factori de mediu.

Sistemul Krasukha-4 poate deveni și o sursă semnificativă de informații atât pentru serviciile de intellignce ucrainene, cât și pentru cele ale partenerilor săi occidentali.

Agențiile de informații ale Statelor Unite și ale altor țări occidentale și-ar dori cu siguranță să aibă acces la acest centru de comandă mobil care este parte a unui important sistem rusesc de război electronic.

Aflarea unor informații suplimentare despre capacitățile și caracteristicile sistemului „Krasukha-4” ar putea ajuta, printre altele, la dezvoltarea de contramăsuri.

O analiză mai amănunţită a componentelor care alcătuiesc acest post de comandă poate oferi informaţii valoroase despre capacitatea Rusiei de a produce sisteme avansate de război electronic. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel