Armata SUA a lichidat un lider al miliției irakiene Al-Nujaba, considerat responsabil pentru planificarea atacurilor asupra bazelor americane din regiune

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata americană a ucis joi, la Bagdad, patru persoane, dintre care un lider al Forțelor de Mobilizare Populară (Al-Nujaba), pe care îl consideră responsabil pentru recentele atacuri asupra forțelor americane, a declarat un oficial american.

Surse din poliția irakiană și martori oculari au spus că drona a tras cel puțin două rachete într-o locație din estul Bagdadului, folosită de miliția irakiană Al-Nujaba.

Corespondentul Al-Hurra a relatat că facilitatea era  folosită  drept ”clădire de sprijin logistic pentru PMF, fiind situată în complexul clădirii Ministerului de Interne", explicând că bilanțul inițial al victimelor a indicat "uciderea a doi lideri" din facțiune.

Surse din poliție au spus că rachetele au lovit un vehicul în interiorul sediului din Nujaba'a și au ucis patru persoane, inclusiv un comandant al grupului local și unul dintre consilierii săi. Surse din sănătate au confirmat numărul morților.

Surse de securitate au declarat pentru Al-Hurra că "atacul a vizat Brigada 12 a așa-numitei Mișcări Al-Nujaba (înscrisă pe listele teroriste ale SUA), care se ocupă de gestionarea comandamentului operațiilor logistice din PMF și a avut ca rezultat uciderea a doi lideri, dintre care unul marcant, oficial militar al mișcării pro-iraniene, cunoscut sub numele de Abu Taqwa".

Sursele au adăugat că atacul s-a soldat și cu alți șase răniți, printre care un oficial de informații al Forțelor de Mobilizare Populară.

 

Tensiunea crește în Orientul Mijlociu

 

Armata americană a anunțat că a fost atacată de cel puțin 100 de ori în Irak și Siria de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie anul trecut, de obicei cu rachete și drone. SUA au desfășurat 2.500 de militari în Irak și 900 în Siria.

Într-o declarație oficială, Irakul a condamnat atacul pe care l-a catalogat drept "o încălcare flagrantă" a suveranității și securității sale, precizând că este un act care nu se deosebește cu nimic de cele teroriste.

Purtătorul de cuvânt al primului ministru irakian,Yehia Rasool, a declarat că acțiunea este "total nepermisă", iar oficialii militari irakiene consideră că responsabile pentru acest atac neprovocat asupra unui organism de securitate irakian aparține forțelor coaliției internaționale.

“Acest lucru subminează toate înțelegerile dintre forțele armate irakiene și forțele coaliției internaționale", a mai declarat Rasoul, precizând că atacul reprezintă "o escaladare periculoasă și un atac asupra Irakului însuși, departe de spiritul și litera mandatului și de munca pentru care a fost creată coaliția internațională în Irak".

În urmă cu o săptămână, loviturile aeriene americane au vizat trei sedii ale grupului armat irakian Kataib Hezbollah din orașul Hilla, în replică la un atac cu drone soldat cu rănirea a trei militari americani.

Din 17 octombrie, adică la 10 zile după izbucnirea războiului din Gaza, Washingtonul a numărat peste 115 atacuri împotriva forțelor sale în Irak și Siria, potrivit unui bilanţ prezentat de un oficial militar american.

"Rezistența islamică din Irak", care include facțiuni armate aliate cu Iranul și legate de Forțele de Mobilizare Populară, și-a revendicat responsabilitatea pentru majoritatea acestor atacuri.

Aceste facțiuni se opun sprijinului american pentru Israel în războiul său împotriva Hamas, care a lansat un atac fără precedent asupra statului evreu pe 7 octombrie.

Washingtonul a răspuns de mai multe ori la atacurile acestor facțiuni, atacându-le pozițiile din Irak și din Siria.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel