Armata Rusă are o capacitate ofensivă minimă: Încercările de a recupera pozițiile din Sud și la Bahmut au fost respinse. Ucrainenii sunt lângă Verbove

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc al Armatei ucrainene / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tanc al Armatei ucrainene / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Potrivit informațiilor britanice, săptămâna trecută, ucrainenii au respins contraatacurile forțelor Federației Ruse în direcțiile Bahmut - în estul Ucrainei și în Orihiv - sudul Ucrainei, în zona Zaporijia.

Forțele de ocupație ale Federației Ruse se atacă în mod constant, dar nu pot avansa efectiv pe frontul din Ucraina, se arată în analiza zilnică a Ministerului britanic al Apărării, postată pe Twitter (X).

"În cursul săptămânii trecute, forțele ruse au făcut eforturi concertate pentru a desfășura contraatacuri locale împotriva forțelor ofensive ucrainene de la Orihiv și la Bahmut. În ambele zone, forțele ucrainene au respins atacurile rusești și și-au menținut controlul asupra teritoriilor recent eliberate", se arată în mesaj.

În contraatacurile de la Orihiv rușii încearcă, probabil, să câștige timp păstrând linia existentă, deoarece următoarea nu este atât de bine pregătită, scrie și ISW.

Analiștii britanici mai arată că, urmare acțiunilor nereușite, comentariile publicate de comunitatea militară rusă indică o deziluzie extremă în rândul celor care au luat parte la aceste contraatacuri, în special cele din apropiere de Bahmut. Rapoartele vorbesc despre avansuri „prost concepute”, lipsă de sprijin de artilerie și pierderi grele în rândul militarilor proprii.

„În ultimele nouă luni, forța rusă din Ucraina și-a dovedit capacitatea de a desfășura operațiuni defensive solide. Cu toate acestea, continuă să demonstreze doar o capacitate ofensivă minimă. Comandanții se luptă să organizeze acțiuni de luptă comune complexe, să concentreze suficientă muniție de artilerie, să mențină moral ridicat și spiritul ofensiv”, relatează serviciile de informații.

 

Armata Rusă atacă lângă Klișciivka și Mariinka

 

Potrivit ultimelor rapoarte ale Armatei ucrainene, forțele ruse de ocupație au încercat să recupereze pozițiile pierdute, în special Klișchiivka, localitate situată la sud de Bahmut.

Forțele armate ale Ucrainei au respins un atac al ocupanților ruși în zona Klișchiivka și șapte atacuri în zona Mariinka, se menționează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citată de Unian.

ISW a menționat că actualele contraatacuri ar putea servi propagandei ruse pentru a le eticheta drept succese și a prezenta contraofensiva ucraineană ca un eșec, deoarece reușesc să se țină de teritoriile cucerite și să distrugă echipamentele furnizate de Occident. Dar această propagandă poate avea succes doar până când rușii vor pierde teritorii semnificative.

 

Ucrainenii sunt lângă Verbove, una din cheile înaintării spre Marea Azov

Antrenament al militarilor ucraineni / Foto: The Armed Forces of Ukraine

După lungi săptămâni de progres lent, contraofensiva ucraineană a unităților care atacă dinspre Orihiv către Tokmak a intrat într-o fază dinamică. Vehiculele blindate ucrainene se deplasează deja înspre satul Verbove și, de asemenea, înaintarea în apropiere de Novoprokopivka continuă, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Știrile promițătoare despre avansul ucrainean, inclusiv o străpungere prin unele fortificații rusești din zona Orihiv, nu trebuie citite ca o garanție a succesului operațional”, a evaluat ISW.

Potrivit acestuia, chiar și continuarea contraofensivei prin iarnă până în primăvara anului viitor nu duce neapărat la o pătrundere bruscă și dramatică în profunzimea apărării ruse.

Potrivit cifrelor publicate de Ucraina, pierderile totale de luptă ale Rusiei în timpul invaziei la scară largă s-au ridicat la aproximativ 276.270 de persoane ucise.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel