Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook
Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook

Din cauza agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ameninţarea minelor în derivă instalate de ambele state s-a amplificat, afectând siguranţa navigaţiei şi a populaţiei, aşa cum au demonstrat numeroasele incidente înregistrate în Marea Neagră, în apropierea graniţelor României.

Parlamentul a aprobat, luni, în plenul reunit, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru participarea Armatei României la operaţiile desfăşurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră - MCM BLACK SEA (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), relatează Agerpres.

Misiunile vor demara în acest an, iar participarea României va include personal de stat major - până la şase militari, dar şi o navă militară cu capabilităţi MCM şi echipă EOD la bord, având un echipaj de maximum 85 de militari.

MCM Black Sea reprezintă o inițiativă a celor trei aliați riverani la Marea Neagră - România, Bulgaria, Turcia - menită să faciliteze siguranța navigației prin combaterea amenințărilor reprezentate de minele marine.

 

Parlamentul a aprobat participarea României la combaterea minelor marine din Marea Neagră

 

Solicitarea președintelui Iohannis a primit în Parlament 261 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi o abţinere.

"România a promovat constant necesitatea protejării regiunii Mării Negre, îndeosebi în actualul context de securitate. Din această perspectivă, România acţionează pentru creşterea relevanţei regiunii Mării Negre în cadrul NATO, pentru a obţine sprijin aliat în susţinerea acestui obiectiv, inclusiv prin consolidarea prezenţei aliate în Marea Neagră, în special navale", se arată în scrisoarea adresată Parlamentului de şeful statului.

Amintim că, Turcia a propus anul trecut constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea/MCM BLACK SEA).

Ulterior, pe 11 ianuarie, la Istanbul, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o inițiativă în premieră pentru statele aliate riverane.

Memorandumul de înțelegere prevede că inițiativa rămâne deschisă și altor țări pentru a participa la operațiunile de deminare din Marea Neagră.

"Din perspectiva României, pe lângă răspunsul la problema reală existentă în Marea Neagră, crearea unui grup operativ constituie atât o modalitate de dezvoltare a cooperării regionale cu aliaţii săi riverani, cât şi o oportunitate de a atrage participarea NATO şi a aliaţilor neriverani în asigurarea securităţii Mării Negre. Constituirea MCM BLACK SEA este o premieră în istoria recentă a regiunii Mării Negre şi un proiect de importanţă strategică. Cu atât mai mult, trebuie avute în vedere limitările României şi ale Bulgariei în ceea ce priveşte capabilităţile navale necesare, Turcia fiind singurul stat dintre cele nominalizate care dispune de capabilităţi dezvoltate pentru îndeplinirea cu succes a misiunii de luptă contra minelor atribuită MCM BLACK SEA", se detaliază în document.

Şeful statului mai menţionează în scrisoare că "reconfigurarea contribuţiei naţionale la operaţiile sub egida MCM BLACK SEA se va executa cu aprobarea ministrului Apărării Naţionale, în funcţie de cerinţele operaţionale şi de evoluţia activităţilor acestei misiuni, cu încadrarea în limitele numerice ale pachetului de forţe".

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile legii. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel