Armata română. Pierderile României în teatrele de operații, după 1990

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata română, sursă foto: MApN Facebook
Armata română, sursă foto: MApN Facebook

România marchează azi Ziua Eroilor, care este celebrată în fiecare an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului.

Sărbătoare naţională a poporului român, Ziua Eroilor este marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă în anul 1920, acum exact un secol.

În cursul acestei zile, înaintea ceremoniilor care vor avea loc de la ora 16:00, ministrul Nicolae Ciucă a evocat memoria militarilor români căzuți la datorie. 

„În această zi în toate Bisericile Ordotoxe românești, din țară și din străinătate, se face pomenirea eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. An de an militarii Armatei României duc în această zi lumină și flori la mormintele și monumentele celor care nu mai sunt, pentru ca noi și cei care vin după noi să ducem mai departe ființa neamului românesc”, a transmis ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe pagina personală de Facebook.

DefenseRomania cinstește memoria eroilor militari români care de-a lungul veacurilor au căzut pe câmpul de luptă pentru România. După Revoluția din 1989, un număr de 30 de eroi militari români și-au pierdut viața în teatrele de operații.

1. “Guardia (armata_romana_afganistan_51392100.jpg)

Foto: “Guardian Angels” din cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”, asigurând protecția echipei de instruire, consiliere și asistență din Baza Aeriană Kandahar, Afganistan. Sursă foto: MApN Facebook

 

Pierderile Armatei României în teatrele de operații, după 1990

 

Vă prezentăm lista cu eroii români căzuți la datorie, după 1990:

1. Sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi, decedat la 5 septembrie 2019

Militarul şi-a pierdut viaţa pe 5 septembrie 2019 ca urmare a exploziei unei maşini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.

La propunerea ministrului apărării naţionale, Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat post-mortem pe sublocotenentul Ciprian-Ştefan Polschi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

2. Sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica, decedat la 15 septembrie 2017

Militarul a decedat pe 15 septembrie 2017 în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan.

La propunerea ministrului apărării naţionale, Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat post-mortem pe sublocotenentul Mădălin Stoica cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan.

3. Sublocotenentul (pm) Adrian Vizireanu, decedat la 7 mai 2016

Militarul şi-a pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

4. Sublocotenentul (pm) Iulian Dumitrescu, decedat pe 7 mai 2016

Militarul şi-a pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

5. Sublocotenentul (pm) Claudiu-Constantin Ştefan Vulpoiu, decedat pe 30 martie 2014

Militarul a decedat în Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a lovit autovehiculul MRAP în care se afla Claudiu.

Sublocotenentul (p.m.) Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, timp în care a mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.

A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

6. Sublocotenentul (pm) Adrian Postelnicu, decedat pe 22 septembrie 2013

Membru al Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, a căzut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă ďż˝n Estul Afganistanului.
Sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

7. Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa, decedat pe 22 septembrie 2013

Membru al Grupului naval de forte pentru operatii speciale, a cazut la datorie în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de lupta în Estul Afganistanului.

Sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa, în vârsta de 28 de ani, era casatorit, se afla la a doua misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V si cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale.

A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

8. Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean, decedat pe 9 mai 2012

Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean a fost rănit grav, la 7 septembrie 2011, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv. Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale.

În data de 8 septembrie, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale. Pe parcursul întregii perioade de internare, Ion-Lucian Leuştean a beneficiat, în cadrul secţiei de terapie intensivă, de monitorizare permanentă şi de tratament complex suportiv şi curativ. Din nefericire, cu toate eforturile echipei medicale pluridisciplinare de la SUUMC, evoluţia clinică a pacientului nu a înregistrat ameliorări ale statusului cognitiv, iar în ultimele 10 zile s-a constatat o deteriorare progresivă neresponsivă la tratament etiologic specific, militarul decedând în urma unui stop cardio-respirator, în dimineaţa zilei de 9 mai 2012.

A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

9. Sublocotenentul (pm) - Cătălin Ionel Marinescu, decedat pe 10 mai 2011

Sublocotenentul (pm) Catalin-Ionel Marinescu a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestra a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

10. Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurenţiu Lixandru, decedat pe 5 mai 2011

Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurentiu Lixandru a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestra a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

11. Sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip, decedat pe 1 octombrie 2010

Sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se afla. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

12. Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş, decedat pe 1 octombrie 2010 

Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se afla. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

13. Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru, decedat pe 23 iunie 2010

Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se afla a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

14. Sublocotenentul (pm) - Caracudă Paul, decedat pe 23 iunie 2010

Sublocotenentul(pm) Paul Caracudă şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, actionat de la distanta. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari.

15. Sublocotenentul (pm) Valerică Leu, decedat pe 12 mai 2010

Sublocotenentul (pm) Valerica Leu a căzut la datorie în Afganistan, în timpul unei misiuni de intervenţie pentru securizarea unei căi de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de razboi.

16. Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu, decedat pe 23 februarie 2010

Sublocotenentul (pm) Florin Badiceanu a cazut la datorie în Afganistan, timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

17. Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş, decedat pe 7 aprilie 2009 

Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul din Afganistan. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

18. Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre, decedat pe 3 aprilie 2009

Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre si-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.

19. Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira, decedat pe 26 februarie 2009

Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a căzut la datorie într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul) din Afganistan. Autovehiculul de tip HUMVEE, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

20. Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu, decedat pe 31 august 2008

Sublocotenentul (pm) Dragos Traian Alexandrescu si-a pierdut viata în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

21. Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig, decedat pe 13 iunie 2008

Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

22. Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu, decedat pe 20 martie 2008

Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, HUMVEE-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

23. Sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru, decedat pe 21 septembrie 2007

Sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru a cazut la datorie, în teatrul de operaţii din Irak, în timp ce executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României " în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

24. Sublocotenentul (pm) - Aurel Marcu, decedat pe 6 septembrie 2007

Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu a căzut la datorie în teatrul de operatii din Afganistan, pe când executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

25. Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, decedat pe 20 iunie 2006

Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghita Draguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

26. Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu, decedat pe 27 aprilie 2006

Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu a căzut la datorie in timpul executarii unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Irak. În urma unui atac cu un dispozitiv explozibil improvizat, autovehiculul în care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

27. Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei, decedat pe 24 aprilie 2005

Sublocotenentul (pm) Narcis Sonei a decedat pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţii din Afganistan, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

28. Sublocotenentul (pm) Mihail-Anton Samuilă, decedat pe 14 noiembrie 2003

Sublocotenentul (pm) Mihail-Anton Samuilă a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

29. Sublocotenentul (pm) Iosif-Silviu Fogaraşi, decedat pe 11 noiembrie 2003

Sublocotenentul(pm) Iosif-Silviu Fogarasi a fost împuşcat, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se afla, în teatrul de operaţii din Afganistan. A fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

30. Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan, decedat pe 17 septembrie 1996

Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan a cazut la datorie în timpul unei misiuni de largire a coridorului Gorazde în timp ce conducea excavatorul pe o panta abrupta din Bosnia-Hertegovina.

Sursă: Eroi MApN

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel