Armata Poloniei arată tot ce are mai bun: Zbor în premieră al avioanelor FA-50, HIMARS sau noile tancuri Abrams și K2. Bonus la paradă: Defilarea F-35 ale SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2 / Forțele Armate Poloneze, facebook
Tanc Leopard 2 / Forțele Armate Poloneze, facebook

De ziua Zilei Armatei Poloneze, prima paradă militară din 2019, Varșovia a văzut noile echipamente din dotarea Armatei.

Organizată într-un context de securitate extraordinar, cu numeroase provocări la granița polono-belarusă, la parada dedicată Zilei Armatei Poloneze, care a avut loc cu ocazia împlinirii a 103 de ani de la victoria Poloniei asupra Rusiei bolșevice în Bătălia de la Varșovia, o coloană de 2.000 de soldați ai armatei poloneze și ai țărilor NATO a trecut prin Varșovia.

Foto: Andrei Duda /  18 Dywizja Zmechanizowana, facebook

Președintele polonez Andrei Duda a sosit într-un jeep militar. El a menționat că ultimii opt ani în care partidul de guvernământ „Lege și Justiție” a fost la putere au devenit „o perioadă de consolidare a armatei poloneze”.

La paradă a participat și un contingent de militari români, care au defilat cu sistemul antiaerian Gepard.

Foto: Sistemul Gepard, al Armatei române / Sursa: Forțele armate ale Poloniei

200 de vehicule militare și 92 de avioane

 

Spectatorii au putut viziona Transportoare de trupe blindate Rosomak în diferite versiuni (prezente și la defilarea de Ziua Națională a României), obuziere autopropulsate poloneze Krab și K9 - de producție sud-coreeană.

 

De asemenea au fost aduse și lansatoare de rachete HIMARS, precum și trei tipuri de tancuri: Leopard 2, K2 de fabricație coreeană și tancuri M1A1 Abrams.

La paradă au fost prezentate, de asemenea, vehicule de luptă ale infanteriei Borsuk și vehicule de minare Baobab-K, precum și multe vehicule tehnice, medicale și logistice.

 

Aviația - prezență consistentă

FA-50 / Forțele Armate Poloneze, facebook

La paradă au participat și sistemele antiaeriene și antirachete Patriot, precum și aviația, cu avioane de luptă F-16 și avioanele de luptă sud-coreene FA-50. Acestea din urmă au fost prezentate în premieră publicului, primele două aeronave FA-50 ajungând în Polonia abia acum câteva săptămâni.

O prezență inedită au fost aeronavele F-35 aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, o avampremieră pentru viitoarele escadrile ce vor intra în dotarea Forțelor Aeriene poloneze în următorii ani. Trebuie spus că Polonia a comandat 32 de astfel de aeronave, primele urmând să fie livrate în Polonia anul viitor.

În plus, pe cer s-au putut vedea avioane de transport, precum și elicoptere - inclusiv Black Hawks sau AW101, dar și elicoptere de atac americane Apache - Polonia intenționează să achiziționeze 96 astfel de elicoptere.

***

PiS, aflat la putere din 2015, susține că parada va arăta că reconstruiește armata după ani de subinvestiții de către administrația anterioară. Partidul s-a angajat să dubleze dimensiunea armatei și să cheltuiască aproximativ 4% din PIB pentru apărare în acest an.

Cu toate acestea, membrii opoziției susțin că guvernul folosește armata pentru propriul câștig politic.

Conform celor mai multe sondaje, PiS este încă cel mai puternic partid, dar avantajul său este fragil și este puțin probabil să câștige majoritatea la alegerile parlamentare din 15 octombrie, atunci când Guvernul intenționează să organizeze și cel puțin un referendum care va viza reformarea politicii europene privind azilul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel