”În afară de SUA, doar Polonia îl va avea”. Armata poloneză cumpără IBCS, cel mai modern sistem de control antiaerian care va conecta inclusiv aeronave F-35

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de comandă și control IBCS / northropgrumman
Sistem de comandă și control IBCS / northropgrumman

Sistemul de control IBCS va fi creierul apărării antiaeriene poloneze. Un acord pentru achiziția de către Polonia a acestui sistem este așteptat să fie semnat ”în curând”.

Polonia „va semna un acord pentru sistemul IBCS în câteva zile”. Acesta este cel mai modern sistem de comandă a apărării aeriene americane. Luna viitoare, soldații polonezi vor începe antrenamentele pentru noile echipamente din SUA, declarat pentru Polsat News, generalul Michał Marciniak, șef adjunct al Agenției de Armament.

„IBCS va deveni piesa centrală a Programului Polonez de Apărare Aeriană”, declara și Bill Lamb, oficial al Northrop Grumman.

Apărărarea aeriană integrată a Poloniei constă din programele:

  • Wisła - sistem de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, bazat pe bateriile Patriot,

  • Narew - sistem de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune,

  • Pilica+  - sistem de rachete și artilerie antiaeriană de apărare aeriană cu rază foarte scurtă - VSHORAD.

 


Sistemul IBCS, creierul apărării antiaeriene a Poloniei

Sistem de comandă și control IBCS / northropgrumman

Generalul Michał Marciniak a spus în ce stadiu se află construcția apărării antiaeriene și antirachete poloneze. Bineînțeles, la polonezi, procesul de offset funcționează cu motoarele turate.

A doua fază a programului Wisła presupune că unele dintre dispozitive vor fi fabricate în Polonia și, în plus, în baza acordurilor de offset (compensare), fabricile poloneze vor putea produce arme pentru elicopterele Apache. 

”Săptămâna trecută am semnat un acord de compensare (offset) ca parte a celei de-a doua etape a programului Wisła”, a spus șeful adjunct al Agenției de Armament. Acesta va include achiziționarea de radare, lansatoare și rachete.

Faza finală este achiziția „creierului” programului de apărare antiaeriană, adică centrul de comandă IBCS.

”Sper ca contractul să fie încheiat în zilele următoare. Agenţia de Armament este gata să-l încheie luna aceasta , a dezvăluit generalul. 

Sistemul IBCS este cel mai avansat sistem de control al apărării antirachetă din lume. În afară de Statele Unite, doar Polonia îl va avea. - Este un salt de trei generații - a spus Marciniak. 

Aeronavele F-35 vor fi, de asemenea, conectate la IBCS.

În acest moment, Polonia are două baterii de sistem Patriot. ”Prima (batere - n.r.) a fost poziționată pentru a proteja Varșovia împotriva amenințărilor precum rachetele balistice. El este în serviciu de luptă, a spus șeful adjunct al agenției. ”Cred că (al doilea sistem - n.r.) va începe să funcționeze în a doua jumătate a acestui an. În acest moment, antrenamentul în sistemul IBCS este în desfășurare”, a menționat Marciniak.

 

Militarii polonezi, nevoiți să facă testele doar SUA

Militarii polonezi operează IBCS în timpul antrenamentului la Redstone Arsenal din Huntsville, Alabama / Fotografie. Armata americana

Sistemul este atât de modern și atât de protejat de ruși și chinezi, încât Washingtonul nu permite ca astfel de teste să fie efectuate în afara SUA.

Generalul Marciniak, care este cea mai importantă persoană din Polonia responsabilă de construirea unui sistem integrat de apărare antiaeriană, a mai dezvăluit că militarii polonezi vor zbura în SUA în martie.

La poligonul principal de antrenament din New Mexico vor avea loc trageri de probă ale sistemului de apărare antirachetă Patriot, sistem cu exact aceeași configurație cu cel achiziționat de Polonia.

IBCS este un sistem revoluționar de comandă și control care coordonează apărarea antiaeriană, inclusiv aeronave de generația a cincea, precum F-35. 

Sistemul este rezistent la interferențe majore; în cazul distrugerii unui anumit element al apărării integrate, alte unități vor prelua sarcinile. ”Când orice radar dintr-o subunitate este deteriorat, un alt radar poate prelua funcționarea acestuia pentru a continua să tragă eficient” a explicat el.

Mai exact, testele din anii trecuți au arătat că rachetele sistemului Patriot și-au atins ținta chiar dacă radarul Patriot nu a fost folosit deloc. IBCS a integrat rapid rachetele Patriot cu radarul Sentinel, folosit în special de sistemul NASAMS.


Programul Pilica+

Generalul Marciniak a dezvăluit că prima baterie de apărare antiaeriană Pilica+ va fi gata anul acesta.

Construit împreună cu britanicii, acesta va fi destinat să protejeze aeroporturile, infrastructura critică, concentrările armatei și orașele mai mici. Prima baterie va apărea în Polonia înainte de termen, deja anul acesta.

”Vom începe testele anul acesta și anul viitor vom putea livra o anumită capacitate forțelor armate” a mai spus șeful adjunct al Agenției de Armament, Michał Marciniak. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel