”Armata obligatorie”. Majoritatea germanilor, în favoarea întoarcerii la obligativitatea serviciului militar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Invazia Rusiei din Ucraina pare să fi schimbat radical percepția germanilor față de importanța sectorului militar. Astfel, un sondaj recent sugerează că 61% dintre germani doresc ca serviciul militar obligatoriu să fie reintrodus, iar peste 40% spun că ar trebui să se aplice atât femeilor, cât și bărbaților.

Majoritatea germanilor doresc să revină serviciul militar obligatoriu, care a fost abandonat în 2011, a relevat joi un sondaj, în timp ce războiul pe continentul european între Rusia și Ucraina se prelungește de peste un an, scrie DW.

La începutul acestui an, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a alimentat dezbaterea când a spus că, în opinia sa, „a fost o greșeală să suspende serviciul militar obligatoriu”.

După momentul renunțării la obligativitatea serviciului militar, efectivele armatei germane au scăzut  de la 317.000 de militari (în 2011), la 183.000 de militari, în prezent. La aceștia se adaugă și aproximativ 100.000 de rezerviști.

Rezultatele sondajului sunt destul de clare: 61% dintre respondenți sunt în favoarea reintroducerii serviciului obligatoriu. În plus, 43% dintre germani au considerat că serviciul obligatoriu ar trebui să se aplice tuturor genurilor, în timp ce 18% au spus că ar trebui să se aplice, dar numai bărbaților, așa cum era cazul în legea acum desființată. 

Armata germană. Foto: Bundeswehr

Sondajul a fost realizat de grupul Ipsos MORI din Paris, o companie multinațională de cercetare de piață și consultanță. A chestionat 1.000 de alegători eligibili cu vârsta cuprinsă între 18 și 75 de ani la nivel național. 

 

Persoanele în vârstă, sprijinul cel mai ridicat pentru reîntoarcerea la ”armata obligatorie”

 

Nicio grupă de vârstă nu a înregistrat un procent mai mare de 35% pentru respingerea ideii de stagiu militar obligatoriu, ceea ce ar putea fi o surpriză într-o țară cunoscută pentru politica pacifistă, implementată după înfrângerea sa în al Doilea Război Mondial.

În categoria de vârstă 60-75 de ani, intenția pentru revenirea serviciul militar obligatoriu a fost cea mai puternică. Mai mult, aproape jumătate dintre persoanele în vârstă (47%) sunt în favoarea stagiului militar pentru femei și bărbați, deopotrivă. De asemenea, 18% dintre respondenți spun că ar trebui reintrodus doar pentru bărbați.

Respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani, au susținut doar în proporție de 39% reintroducerea stagiului militar pentru toată lumea, în timp ce alți 21% au susținut-o numai pentru bărbați. 

Citește și: Berlinul își reface calculele. După desființarea stagiului militar obligatoriu, Germania încearcă să crească efectivele Bundeswehr

***

Din punct de vedere formal, Germania nu a abolit regulile serviciului militar în 2011. Le-a pus la gheață pe termen nelimitat până la un moment de urgență națională sau un atac asupra Germaniei, arată publicația citată.

La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, guvernul german a decis să introducă un fond special unic de 100 de miliarde de euro, care ar trebui să ajute la modernizarea armatei pe o perioadă de câțiva ani.

Într-o serie de discursuri și declarații de atunci, cancelarul german Olaf Scholz a numit invazia Ucrainei de către Moscova un ”punct de cotitură” (Zeitenwende) în istoria europeană, subliniind importanța consolidării forțelor armate ale Germaniei în noua situație.

Pro sau contra reintroducerii Armatei obligatorii? „România rămâne fără rezervă în 15 ani // Câți ar mai pune mâna pe arme în caz de război?”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel