Armata israeliană atacă în Rafah

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ. Armata israeliană, la granița cu Gaza
Foto ilustrativ. Armata israeliană, la granița cu Gaza

Armata israeliană a preluat marți noaptea controlul părții palestiniene a punctului de trecere a frontierei Rafah, a anunțat IDF, într-un comunicat. Trupele israeliene operează în estul orașului. Potrivit armatei, majoritatea civililor au fost evacuați din zonă.

În noaptea de marți, 7 mai, tancurile Forțelor Armatei Israelului au pătruns în orașul Rafah, considerat de israelieni drept "ultima fortăreață” a Hamas.

Operația militară a fost comandată de Divizia 162 a armatei și Brigada blindată 401, în cooperare cu forțele speciale care operează în estul Rafah. Declarația arată că peste 150 de ținte Hamas au fost distruse și structura de luptă a preluat controlul total asupra părții palestiniene a trecerii de frontieră, situată la aproximativ 3,5 km de Egipt.

Tancurile israeliene au pătruns în Rafah - situat sudul enclavei palestiniene - și s-au apropiat de o distanță de 200 de metri de punctul de trecere a frontierei cu Egiptul.

Un oficial egiptean spune că operația pare să fie una limitată și că oficialii israelieni le-au transmis egiptenilor că trupele vor fi retrase după terminarea operației punctuale.

Hamas a declarat luni că a acceptat o propunere de încetare a focului egiptean-qatarilor, dar Israelul a spus că acordul nu a îndeplinit cerințele sale de bază și că continuă cu un atac asupra orașului Rafah, din sudul Gazei. Cu toate acestea, Israelul a spus că va continua negocierile, scrie AP.

 

Operație limitată

 

În timpul operațiunii, cel puțin 20 de membri Hamas au fost uciși, iar tunelurile pe care le-au construit teroriștii au fost distruse, scrie Ha'aretz.

Surse din armată estimează că tunelurile situate în zonă făceau parte dintr-o rută defensivă subterană a Hamas care nu duce pe teritoriul egiptean.

În zona orașului Rafah, unde sute de mii de oameni din alte părți ale Fâșiei Gaza și-au găsit refugiu, loviturile aeriene și artileria israeliene au continuat marți seară, potrivit AFP. Autoritățile palestiniene vorbesc despre un număr de morți, unul dintre spitalele locale a spus că a înregistrat 11 victime.

Din cauza numărului mare de civili, SUA și alte țări se tem că o posibilă ofensivă israeliană va provoca un număr mare de victime civile.

Pe 6 mai, Israelul a început evacuarea populației civile din Rafah. Mai târziu în acea zi, cabinetul militar al Israelului a aprobat o operațiune militară în oraș.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel