Armata etiopiană avansează spre capitala regiunii rebele Tigray, într-o ofensivă 'finală'

Eduard Pascu |
Data publicării:

Armata etiopiană avansează spre capitala regiunii rebele Tigray, Mekelle, a anunţat miercuri guvernul, în timp ce rebelii susţin că un atac aerian asupra oraşului a ucis doi civili, informează DPA şi website-ul canalului Al-Jazeera.

Prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace anul trecut, continuă să respingă apelurile internaţionale la dialog, în timp ce conflictul, declanşat în urmă cu două săptămâni în Cornul Africii, se extinde în Eritreea vecină şi 27.000 de refugiaţi etiopieni au trecut graniţa în Sudan.

"În timp ce forţele armate continuă să avanseze spre Mekelle, junta a demontat patru poduri pe drumurile ce duc spre oraş", a declarat într-un comunicat comitetul guvernamental înfiinţat pentru conflict.

Biroul de comunicare al guvernului regional din Tigray a anunţat că doi civili au fost ucişi luni într-un atac aerian asupra Mekelle. Guvernul central a respins aceste informaţii și a spus că 100.000 de civili au fost strămutaţi din cauza luptelor, solicitând asistenţă umanitară urgentă.

Conflictul dintre guvernul central etiopian şi Tigray (nord-vest) a început în această lună când premierul Abiy Ahmed a desfăşurat trupe pentru a înăbuşi o revoltă a Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), partidul la putere în regiune, desemnat acum grupare rebelă, transmite Agerpres.

TPLF a dominat mult timp politica etiopiană, dar de când Abiy a devenit prim-ministru în 2018, el a intrat în dispută cu elitele din Tigray, înlăturându-le din guvern şi instituţiile de stat. Ambele părţi au anunţat vărsare de sânge, dar o întrerupere a internetului şi liniile telefonice blocate fac dificil să se înţeleagă ce se întâmplă pe teren în Tigray.

În weekend, TPLF a anunţat că a tras rachete în Eritreea vecină, despre care pretinde că este în colaborare cu guvernul etiopian. Observatorii sunt îngrijoraţi că alte ţări regionale s-ar putea implica şi conflictul extinde. Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat ferm atacul TPLF asupra Eritreii.

Între timp, agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi a avertizat marţi în legătură cu o "criză umanitară pe scară largă" în Etiopia. Ambele părţi sunt acuzate că au comis atrocităţi împotriva civililor, în timp ce peste 27.000 de persoane au fugit de luptele grele pentru a căuta refugiu în Sudanul vecin.

Citește și: Armata etiopiană a declanșat o ofensivă împotriva rebelilor în Tigray

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel