Armata etiopiană a declanșat o ofensivă împotriva rebelilor în Tigray

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Lupte între trupele guvernamentale etiopiene şi cele ale liderilor rebeli din provincia nordică Tigray au provocat un val de refugiaţi către Sudan, iar ONU a avertizat vineri asupra unor posibile crime de război, potrivit Reuters.

Confruntările armate, începute cu 10 zile în urmă, stârnesc de asemenea temeri privind o implicare a Eritreei vecine în conflict. Civilii care fug din calea luptelor din Tigray vorbesc despre bombardamente executate de aviaţia militară etiopiană, împuşcături pe străzi şi crime comise cu maceta.

Premierul etiopian, Abiy Ahmed, a confirmat că avioanele etiopiene bombardează ţinte militare din Tigray, inclusiv depozite de armament şi echipamente ale forţelor rebele.

Liderul provinciei Tigray, Debretsion Gebremichael, a declarat că Eritreea a trimis trupe pentru a sprijini Frontul de Eliberare al Poporului din Tigray (TPLF) împotriva trupelor etiopiene, informaţie dezminţită de ministrul eritreean de externe, Osman Saleh Mohammed. ''Nu suntem parte în acest conflict'', a declarat acesta agenţiei Reuters.

În acest timp, agenţia ONU pentru refugiaţi a anunţat vineri că peste 14.500 de persoane s-au refugiat până în prezent în Sudan. ''Există riscul scăpării complete a situaţiei de sub control'', a avertizat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, adăugând că un masacru comis asupra civililor raportat de Amnesty International ar echivala cu posibile crime de război, transmite Agerpres.

Şeful guvernului etiopian acuză de trădare şi terorism TPLF, care conduce respectiva regiune muntoasă ce numără circa cinci milioane de locuitori. Armata etiopiană afirmă că TPLF a lansat săptămâna trecută o operaţiune militară împotriva sa, dar susţine că între timp a reuşit să respingă asediul şi a recucerit vestul provinciei.

 

Populația din Tigray acuză că ofesiva este o invazie



La rândul său, TPLF acuză guvernul de la Addis Abeba că persecută populaţia Tigray-ului şi că a îndepărtat din executivul de la Addis Abeba membrii TPLF, calificând totodată ofensiva armatei drept ''invazie''. Întrucât comunicaţiile sunt tăiate şi presa nu are acces în zonă, nu există informaţii independente despre situaţia de pe teren.

Premierul Abiy, care provine din cel mai numeros grup etnic al Etiopiei, Oromo, a anunţat că parlamentul etiopian l-a numit pe fostul profesor universitar Mulu Nega ca nou lider al provinciei Tigray, în locul lui Debretsion Gebremichael, care a câştigat în septembrie alegerile locale, în pofida ordinului guvernului central de la Addis Abeba de a anula scrutinul.

Acest conflict stârneşte temeri şi privind o posibilă diminuare a contingentului militar etiopian din forţa africană desfăşurată în Somalia împotriva militanţilor asociaţi grupării al-Qaida. Totuşi, un purtător de cuvânt militar etiopian a declarat agenţiei Reuters că ofensiva din Tigray nu va conduce la retragerea unor trupe de menţinere a păcii.

Pe de altă parte, conflictul din Tigray ar putea afecta reputaţia premierului Abiy Ahmed, care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în urma acordului de pace încheiat cu Eritreea în 2018.

Citește și: Mega-barajul de pe Nil provoacă Etiopiei tensiuni cu Egiptul și Sudanul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel