Țările aliate ”au luat act” de oferta României pentru găzduirea unui comandament terestru la nivel de corp de armată

Cristian Soare |
Data publicării:

România a făcut propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Mării Negre, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la summitul Alianţei Nord-Atlantice, pledând pentru o "abordare unitară" pe flancul estic.

România a făcut propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Mării Negre, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la summitul Alianţei Nord-Atlantice, pledând pentru o "abordare unitară" pe flancul estic.

"În primul rând, trebuie să asigurăm capacităţi mai puternice de apărare şi descurajare. Eforturile pentru coerenţa şi eficienţa Prezenţei avansate sunt încă în curs. Trebuie să avem forţele corespunzătoare, cu disponibilitatea adecvată şi cu capacitatea de manevră, cu o structură de comandă adecvată şi capabilităţi corespunzătoare pentru a acţiona în mod eficient ca forţă reală pentru descurajare", a precizat Klaus Iohannis la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.

În declarația finală, liderii aliați au luat ”act de oferta României pentru a dezvolta un comandament terestru și capacitate de control la nivel de corp de armată pe teritoriul său pentru a contribui la planurile de reîntărire în regiune”

"Avem nevoie de o abordare unitară şi de o planificare militară unificată pentru întregul flanc estic. Trebuie să implementăm în totalitate abordarea coerentă în regiune pe toate dimensiunile - terestru, maritim şi aerian. România a făcut propuneri concrete privind suplimentarea Prezenţei avansate în regiunea Mării Negre. Acţionăm în sensul intensificării disponibilităţii Brigăzii multinaţionale pe care o găzduim. Acest lucru o va face capabilă să acţioneze în toate circumstanţele, inclusiv în cazul conflictelor şi crizelor. În acelaşi timp, România s-a oferit să găzduiască un centru multinaţional de comandă şi control (...) pentru susţinerea Prezenţei avansate, în scopul asigurării coordonării aducerii efectivelor suplimentare", a spus Iohannis.

În fapt, propunerea României privind o structură de comandă apare în contextul în care țările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece

"În al doilea rând, avem nevoie de luarea rapidă a deciziilor şi de o disponibilitate militară suplimentată. De aceea, îi mulţumesc preşedintelui Donald Trump pentru Iniţiativa privind disponibilitatea", a subliniat Iohannis, pledând şi pentru intensificarea rolului NATO în combaterea terorismului. "Trebuie să continuăm eforturile pentru eliminarea reţelei teroriste Stat Islamic. România contribuie cu instructori militari pentru Forţele speciale irakiene, iar în scurt timp vom contribui cu jandarmi. De asemenea, vom participa la Misiunea NATO în Irak pe care o decidem astăzi", a spus Iohannis.

 "Împărţirea în comun a sarcinilor reprezintă cheia pentru eforturile noastre în sensul descurajării. România a acţionat în acest sens: în 2017 am alocat 2% din PIB pentru apărare şi am făcut progrese importante în cheltuirea fondurilor pentru modernizarea forţelor noastre armate, având astfel unul dintre cele mai mari creşteri anuale a procentelor în cadrul NATO. Peste 33% din fonduri au fost alocate achiziţiilor majore de echipamente, iar anul acesta se va ajunge la 35%. Ne angajăm ferm să continuăm", a concluzionat Iohannis.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel