Arabia Saudită ar urma să anunțe SUA că întrerup negocierile de normalizare a relatiilor cu Israelul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Arabia Saudită a suspendat discuțiile privind o eventuală normalizare a legăturilor diplomatice cu Israelul, a declarat o sursă pentru AFP, pe fondul războiului care face ravagii între Israel și gruparea teroristă palestiniană Hamas. 

Hamas a lansat pe 7 octombrie un atac pe scară largă asupra Israelului, care a ucis peste 1.300 de persoane, majoritatea civili, provocând un răspuns israelian feroce înaintea unei potențiale invazii terestre israeliene în teritoriu.

Normalizarea îngheață pe fondul conflictului: Rapoartele indică faptul că Arabia Saudită și-a înghețat eforturile de normalizare a relațiilor cu Israelul pe fondul conflictelor în curs de desfășurare, inclusiv a situației cu Hamas în Gaza. Acest lucru a blocat progresul către normalizare.

"Arabia Saudită a decis să întrerupă discuțiile privind o eventuală normalizare și i-a informat pe oficialii americani", a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu discuțiile.

Raportul survine în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken se află în vizită la Riad în cadrul turneului său diplomatic în Orientul Mijlociu.

Statele Unite au sprijinit eforturile de facilitare a normalizării între Israel și Arabia Saudită. Cu toate acestea, provocările actuale au întârziat progresul.

În săptămânile de dinaintea atacului Hamas a lansat pe 7 octombrie, Arabia Saudită a vorbit despre progrese în diplomația condusă de SUA în vederea normalizării relațiilor cu Israelul.

În ultimele luni, SUA s-au implicat activ în încercarea de a negocia un acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită

Dar Riadul și-a exprimat din ce în ce mai mult îngrijorarea cu privire la soarta palestinienilor din Fâșia Gaza, controlată de Hamas, unde Israelul a lansat mii de lovituri și a ordonat evacuarea nordului teritoriului, determinând mii de persoane să fugă.

Oficialii Hamas spun că cel puțin 1.900 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza. Vineri, Arabia Saudită a denunțat strămutarea palestinienilor în Gaza și atacurile asupra "civililor lipsiți de apărare", în cel mai ferm limbaj critic la adresa Israelului de la izbucnirea războiului.

Riadul "își afirmă respingerea categorică a apelurilor pentru strămutarea forțată a poporului palestinian din Gaza și condamnarea continuării atacurilor împotriva civililor lipsiți de apărare din această zonă", a declarat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.

Pe scurt, procesul de normalizare dintre Arabia Saudită și Israel s-a confruntat cu provocări din cauza conflictelor și dezacordurilor continue, legate în principal de problema palestiniană. Cu toate acestea, există încă speranțe de progres în viitor, Statele Unite jucând un rol de facilitator în aceste negocieri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel