Incident între un F-35 și două Su-35S ale Rusiei. Crește riscul unei coliziuni aeriene între Rusia și Coaliția condusă de SUA

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Portalul rusesc de propagandă topwar.ru a semnalat, pe 16.08.2023, că, pe cerul Siriei, continuă confruntările dintre Federația Rusă și Statele Unite. Deși nu s-a ajuns încă la ciocniri directe, avioanele Forțelor Aerocosmice ruse și cele ale coaliției internaționale aflate sub conducerea SUA efectuează manevre periculoase aproape în fiecare zi.

Un nou incident în spațiul aerian sirian a avut loc recent în apropierea graniței de sud a Siriei, în regiunea Al-Tanf, pe unde trec mai multe rute aeriene internaționale. Acest lucru a fost anunțat de Centrul rus pentru reconcilierea părților aflate în război (CPVS).

Potrivit datelor prezentate de CPVS, pe 14 august, două avioane de vânătoare de tip F-35 aparținând uneia dintre țările coaliției pro-americane au încercat să se apropie în mod periculos de două aeronave rusești Su-35S, aflate în misiune de patrulare de-a lungul graniței de sud a Republicii Arabe Siriene. Piloții ruși au evitat coliziunea efectuând manevre laterale, pentru a nu agrava situația.

 

Anterior, SUA au acuzat Rusia de mai multe ori de provocări și zboruri periculoase

 

,,Pe 14 august, între orele 12:35 și 12:50, în zona Al-Tanf, la o altitudine de aproximativ 9.100 de metri, două avioane de vânătoare F-35 ale coaliției internaționale s-au apropiat periculos de două aeronave Su-35S aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, care efectuau un zbor planificat de-a lungul graniței de sud a Siriei. Piloții ruși, au luat promt măsurile necesare pentru a preveni o coliziune cu avioanele coaliției internaționale”, a declarat șeful CPVS, contraamiralul Vadim Kulit.

Trebuie precizat faptul că, anterior, în mai multe rânduri, americanii i-au acuzat pe piloții ruși de zboruri periculoase în apropierea avioanelor și dronelor coaliției internaționale aflate în spațiul aerian sirian.

Până în prezent, incidentele dintre aeronavele rusești și cele americane nu au depășit limita a ceea ce este permis, dar riscul unei coliziuni se află în creștere.

Pe scurt, seria duelurilor aeriene pe cerul Siriei arata în felul următor: avioanele de vânătoare rusești au hărțuit în mod repetat dronele militare americane care operează deasupra Siriei, pe parcursul lunilor iunie şi iulie, iar un avion rusesc a efectuat cu câteva săptămâni în urma manevre periculoase, provocând avarii unei drone MQ-9.

U.S. Air Forces Central a publicat, la începutul lunii iunie, o înregistrare video cu momentul în care două avioane de vânătoare rusești Su-35 au efectuat o serie de manevre periculoase în încercarea de a doborî dronele americane MQ-9 Reaper care zburau în spaţiul aeriană al Siriei.

Oficialii americani sunt deranjaţi de incidentele repetate, criticând piloții Moscovei pentru comportamentul periculos și nesăbuit și acuzând Rusia că interferează cu dronele de luptă aflate în misiuni antiteroriste efectuate în Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel