Scandal diplomatic de proporții după ce Parisul a pierdut „contractul secolului” pentru submarine| SUA regretă rechemarea ambasadorului la Washington de către Franţa

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Statele Unite şi-au exprimat vineri regretul în legătură cu rechemarea ambasadorului francez pentru consultări şi intenţionează să rămână "angajate în zilele viitoare pentru a rezolva diferendele" cu Parisul, informează AFP.

"Am fost în contact strâns cu partenerii noştri francezi cu privire la decizia lor de a-l rechema pe ambasador la Paris pentru consultări. Regretăm că au făcut acest pas; cu toate acestea, vom rămâne angajaţi în zilele următoare pentru a ne rezolva neînţelegerile, aşa cum am făcut cu alte ocazii de-a lungul îndelungatei noastre alianţe", a declarat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului.

Criza diplomatică dintre Paris şi Washington, provocată de anularea de către Australia a unui contract de amploare privind construirea de submarine de către Franţa, în favoarea unui angajament cu americanii, s-a înrăutăţit vineri. Astfel, Franţa şi-a rechemat la Paris, pentru consultări, ambasadorii acreditaţi în SUA şi Australia.

"Franţa este cel mai vechi aliat al nostru şi unul din cei mai puternici parteneri ai noştri, împărtăşim o istorie lungă, valori democratice şi promisiunea de a colabora pentru a face faţă provocărilor globale", conform sursei citate.

"Ţările noastre vor continua să coopereze îndeaproape pe o serie de subiecte, de la pandemie şi criza climatică până la economie şi securitate".

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA speră să poată discuta cu Franţa despre acest diferend săptămâna viitoare, la ONU.

"Am fost în contact strâns cu aliaţii noştri francezi" şi "sperăm să putem continua discuţia pe această temă la un nivel înalt în zilele următoare, inclusiv la Adunarea Generală a ONU săptămâna viitoare" la New York, a scris pe Twitter Ned Price.

El a adăugat că "înţelege poziţia" Franţei şi a luat act de decizia fără precedent a rechemării ambasadorului.

"Franţa este un partener vital şi cel mai vechi aliat al nostru şi credem că relaţia noastră este extrem de valoroasă", a adăugat Ned Price.

"Alianţa transatlantică a promovat securitatea, stabilitatea şi prosperitatea în întreaga lume de mai bine de şapte decenii, iar angajamentul în favoarea acestei legături şi a colaborării noastre este neclintit", a adăugat el, promiţând o "cooperare" cu Parisul "în mai multe dosare, inclusiv în regiunea indo-pacifică". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel