Anticipate în Grecia. Președintele Pavlopoulos a dizolvat parlamentul

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele elen Prokopis Pavlopoulos a acceptat oficial luni dizolvarea parlamentului ţării şi convocarea de alegeri legislative anticipate, la cererea premierului Alexis Tsipras, transmite AFP.

'Cer dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri naţionale', a declarat cu puţin timp în urmă premierul Tsipras, în biroul preşedintelui Pavlopoulos, care a dat curs solicitării, conform Constituţiei.

Mandatul lui Tsipras urma să se încheie în octombrie, dar 'o campanie prelungită de patru luni ar fi pus în pericol traiectoria liniştită a economiei', a explicat şeful guvernului, fără a menţiona data de 7 iulie pe care o anunţase anterior.

Decizia premierului de devansare a scrutinului legislativ a survenit în urma eşecul partidului său de stânga Syriza în alegerile europene şi în cele locale.

Potrivit rezultatelor oficiale, la alegerile pentru Parlamentul European, Syriza a obţinut 23,7% din voturi, în spatele Noii Democraţii (ND, dreapta), care a întrunit 33,1% din sufragii.

În turul al doilea al localelor, organizat pe 2 iunie, dreapta a ieşit învingătoare în 12 din cele 13 regiuni şi în cele mai mari două oraşe, Atena şi Salonic.

 

Cine sunt favoriții

 

Un sondaj realizat de institutul Alpha-Metron Analysis arată Noua Democraţie pe primul loc în intenţiile de vot, cu 31,2%, înaintea Syriza, creditată cu 23,5%.

'În 2015, noi am preluat o ţară în pragul falimentului şi am reuşit să o scoatem în mod clar de pe marginea prăpastiei', a declarat Tspiras săptămâna trecută la televiziunea publică.

'Dar marea noastră greşeală a fost să nu ne dăm seama de oboseala poporului grec', a adăugat el.

Alexis Tsipras a preluat funcţia de prim-ministru la începutul lui 2015 şi a câştigat mandatul actual în urma alegerilor anticipate desfăşurate ulterior în acelaşi an.

Tsipras a trecut prin parlament reforme impopulare cerute de creditorii internaţionali ai Greciei şi a încheiat un acord cu Skopje privind schimbarea numelui ţării vecine în Macedonia de Nord, acord ce a pus capăt unei dispute diplomatice de aproape trei decenii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel