Angela Merkel cere eliberarea lui Navalnîi, Putin spune din nou că nu e un dosar politic

Tudor Curtifan / 20 aug 2021 / 20:40

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut vineri lui Vladimir Putin să-l elibereze pe opozantul Aleksei Navalnîi, de la a cărui otrăvire pe care o impută agenţilor Kremlinului se împlineşte un an, un apel respins de preşedintele rus, relatează AFP.

"Încă o dată i-am cerut preşedintelui rus eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi i-am transmis cu claritate că vom continua", a declarat Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Vladimir Putin la Moscova.

Putin a replicat că principalul său opozant nu este deţinut "pentru activităţile sale politice", ci pentru "o infracţiune penală faţă de parteneri străini".

Revenit în Rusia în ianuarie după o convalescenţă în Germania, Aleksei Navalnîi a fost arestat imediat şi apoi condamnat la o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă pe care l-a denunţat drept politic.

Autorităţile ruse au destructurat în ultimele luni reţeaua lui Navalnîi înainte de legislativele din septembrie, clasificând organizaţiile sale drept "extremiste", blocând site-urile de internet legate de el şi plasându-i pe aliaţii şi apropiaţii opozantului într-un regim de libertate supravegheată.

Militant anticorupţie, Aleksei Navalnîi este cunoscut îndeosebi pentru anchetele sale care denunţă stilul de viaţă şi neregulile financiare comise de elitele ruse, inclusiv de Vladimir Putin şi de anturajul său.

Putin estimează că, în ceea ce-l priveşte, "lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie utilizată în scopuri politice", dând asigurări în acelaşi timp că "lupta împotriva corupţiei este foarte importantă" şi că Rusia va face "totul" pentru a o eradica.

Vizita Angelei Merkel în Rusia are loc la un an, zi la zi, după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, de care acesta a acuzat Kremlinul şi serviciile de securitate ruse, FSB.

Opozantul a mulţumit vineri, din închisoare, printr-un mesaj pe reţelele sociale, tuturor celor care i-au salvat viaţa şi a afirmat că va continua lupta.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy