Angajament din partea SUA și statelor nordice pentru desfășurarea exercițiului ”Provocarea Arctică”

Gheorghiță Orjanu / 20 feb 2021 / 14:34

Secretarul interimar al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF), John P. Roth, a semnat o scrisoare de intenție, în care își afirmă sprijinul pentru desfășurarea exercițiului ”Provocarea Arctică”, unul dintre cele mai mari exerciții tactice aeriene din Europa.

Scrisoarea a fost semnată și de miniștrii apărării din Danemarca - Trine Bramsen, Finlanda - Antti Kaikkonen, Norvegia - Frank Bakke Jensen și Suedia - Peter Hultqvist.

Potrivit US AF, scrisoarea reprezintă un pas înainte în realizarea Strategiei pentru Arctica a Forțelor Aeriene americane, publicată pe 21 iulie 2020, prin adâncirea cooperării și creșterea interoperabilității între cele cinci state arctice semnatare.

”Avem o viziune comună și împărtășim același set de valori în susținerea securității și stabilității în Arctica”, a precizat Roth. ”Relațiile puternice și durabile cu partenerii noștri sunt esențiale în salvgardarea păcii în regiune.”

Desfășurat bienal, exercițiul urmărește să dezvolte pregătirea și interacțiunea între aliați și parteneri, având la bază scenarii defensive de acțiune. Interoperabilitatea, în special, este critică în Arctica, datorită terenului dificil, accesului limitat și densității scăzute a infrastructurii pentru aviație.

Găzduit de Suedia, Exercițiul Provocarea Arctică – 2019 a reunit 140 de avioane și 4000 de militari din nouă țări participante, acestea fiind SUA, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Olanda, Norvegia, Suedia și Marea Britanie. În 2021, exercițiul este planificat pentru luna iunie.

Comentariul autorului: Departamentul american al Apărării (DOD) urmărește atingerea următoarelor obiective în Arctica: apărarea națională, menținerea unui echilibru favorabil de putere în regiune și asigurarea accesului liber în zonele internaționale ale Arcticii.

Pentru realizarea acestor obiective, USAF și-a stabilit patru direcții de efort: menținerea unui nivel ridicat de vigilență, proiectarea puterii printr-o forță credibilă, cooperarea cu aliații și partenerii, pregătirea pentru operațiile arctice.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy