Andrzej Duda: Accesul Ucrainei la locul prăbuşirii rachetei necesită aprobarea Poloniei şi a SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Atât Polonia, cât şi SUA vor trebui să fie de acord pentru ca Ucraina să ia parte la ancheta asupra rachetei care a căzut într-un sat din sud-estul Poloniei, a declarat miercuri preşedintele polonez, relatează Reuters.

,,Investigaţia este efectuată de experţi polonezi şi americani şi pentru ca altcineva să poată participa la aceasta ar fi necesar cel puţin acordul celor două părţi", a spus Andrzej Duda în cadrul unei conferinţe de presă.

Ucraina a cerut miercuri acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise marţi seară de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene.

După ce iniţial suspiciunile s-au îndreptat către Rusia, care a negat acuzaţiile, atât preşedintele polonez Andrzej Duda, cât şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au declarat că investigaţiile preliminare relevă faptul că racheta căzută pe teritoriul polonez pare să fi fost o rachetă antiaeriană pe care armata ucraineană a lansat-o în timpul raidului masiv cu rachete de croazieră efectuat marţi de Rusia asupra Ucrainei.

Potrivit preşedintelui Andrzej Duda, racheta căzută în satul Przewodow este o rachetă de producţie rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.

Cu toate acestea, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine că Ucraina deţine dovezi despre o ''urmă rusească'' în acest incident, fără a explica la ce se referă. ''Suntem pregătiţi să oferim proba urmei ruseşti pe care o avem'', a scris oficialul ucrainean pe social-media.

Într-un mesaj pe Facebook şi Twitter, acesta a mai spus că Ucraina doreşte acces la locul prăbuşirii rachetei, o investigaţie comună cu partenerii săi occidentali şi de asemenea acces la informaţiile pe baza cărora aceştia concluzionează că a fost vorba despre o rachetă lansată de armata ucraineană.

''Ucraina cere un acces imediat la locul căderii (rachetei) pentru reprezentanţii săi ai Apărării şi grănicerilor'', a mai indicat Oleksii Danilov în postarea sa.

De asemenea, adaugă acesta, Kievul ''aşteaptă de la partenerii noştri informaţiile pe baza cărora ei au tras concluzia că a fost vorba despre o rachetă ucraineană a apărării antiaeriene. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel