Anatol Șalaru: Putin are nevoie de un război. Moldova e vulnerabilă și e un pericol foarte mare pentru România

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării la Chișinău și lider al formațiunii unioniste Partidul Unității Naționale, a atras atenția cu privire la strategia Federației Ruse.

Potrivit celor de la TVR Moldova, Șalaru e de părere că în cazul în care Republica Moldova „nimerește total sub zona de influență a Rusiei”, atunci aceasta poate fi folosită de Moscova pentru a destabiliza regiunea și poate fi folosită în „jocuri regionale ale Rusiei” împotriva României și Ucrainei.

„Nu degeaba în Strategia de securitate a României s-a vorbit şi de Republica Moldova, pe două paliere. În primul rând despre parcursul european al Republicii Moldova, sprijinul pe care îl acordă România în acest context. Şi a doua este cea de risc – este pomenit în acea strategie în cazul în care Republica Moldova nimereşte total sub zona de influenţă a Rusiei, atunci Republica Moldova poate fi folosită de Rusia pentru a destabiliza situaţia din regiune, pentru a stopa parcursul european şi poate fi folosită în jocurile regionale ale Rusiei împotriva României, Ucrainei, în general în zona Mării Negre şi regiunea transnistreană poate pune la dispoziţia Rusiei infrastructură, aeroport, cazări. Oricând Rusia poate face un cap de pod în Transnistria şi după asta în Republica Moldova. Să nu uităm că dacă PSRM (n.r. - socialiștii președintelui Igor Dodon) câştigă alegerile şi Republica Moldova devine socialistă şi pro-rusă, Parlamentul poate vota statut de bază militară permanentă pentru militari ruşi în stânga Nistrului”, susţine fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru.

 

Putin și visul Imperiului Țarist. Șalaru crede că președintele rus are nevoie de un război

 

Șalaru a mai punctat că Federația Rusă este o țară care nu respectă frontierele și acordurile internaționale. În acest sens fostul ministru al Apărării a subliniat visul lui Putin de a restabili Imperiul Țarist, precizând că președintele rus „are nevoie de un război să își crească raitingul”.

„Deşi Republica Moldova este o ţară mică în această zonă, dar este cea mai vulnerabilă de la Marea Neagră la Marea Baltică şi prezintă un pericol foarte mare pentru ţările din jur, pentru România, pentru Ucraina, iar Putin nu va renunţa niciodată. Mai ales că Rusia niciodată nu a renunţat la vreun teritoriu şi nu şi-a retras niciodată armata decât doar atunci când doar atunci când a fost strânsă cu uşa foarte puternic. Planurile lui Putin sunt ca în această toamnă să se întâlnească cei cinci lideri ai ţărilor care au arme nucleare şi să îşi împartă zonele de influenţă, el vrea cumva să restabilească Rusia Imperiului Ţarist, probabil că aici intră şi Ucraina, şi Ţările Baltice, probabil şi Republica Moldova. El nu mai are ce oferi nici lumii întregi, nici propriilor cetăţeni, are nevoie de un război să îşi crească raitingul”, a menţionat Anatol Şalaru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel