Analist ucrainean, despre 'prăbușirea Rusiei putiniste': Moscova va rămâne în teritoriile ocupate cât timp va deține puterea

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Un jurnalist din Ucraina susține că Rusia va rămâne în teritoriile ocupate din Georgia, Ucraina și Republica Moldova atâta timp cât Moscova va deține puterea.

Vitali Portnikov este un jurnalist și analist din Ucraina. Acesta a scris un editorial pentru Espreso.TV în care a analizat războiul prețului petrolului. Textul său a fost tradus în limba română de către jurnaliștii portalului Deschide.md.

Analistul ucrainean consideră că acest război al prețurilor vizează inclusiv țara sa, întrucât Ucraina este vecina Rusiei. „Rusia ocupă o parte din teritoriul ei (n.r. - a Ucrainei), destabilizează situația în această țară, susține politicienii pro-ruși și îi favorizează pe populiști și aventurieri”, spune Portnikov.

 

„Va începe bătălia pentru supraviețuire”

 

„Pentru Rusia, scăderea prețurilor la petrol nu poate să nu fie fatală. Discuțiile despre faptul că această țară trece cu succes de criza energetică datorită rezervelor sale sunt sub orice critică. Aceasta nu este o criză energetică. Este o criză economică globală. Uniunea Sovietică, apropo, a murit datorită crizei economice. Dacă n-ar fi existat economia planificată și ideologia defectuoasă, dacă nu ar fi existat structura imperială, ea ar fi putut rezista.

Pentru o țară a cărei toată bunăstare este construită pe petrol și gaze va fi foarte greu să supraviețuiască în timpul unei crize economice globale. Acum va începe adevărata bătălie pentru supraviețuire. Vor supraviețui cei mai puternici. Rusia nu face parte din această categorie în mod clar. Deja războiul prețurilor din ultimele săptămâni era a fost un război pentru eliminarea Rusiei de pe piața petroliere ce se află în cădere. Iar acum nu există nicio piață”.

 

„Prăbușirea Rusiei putiniste. Moscova va rămâne în teritoriile ocupate atâta timp cât va deține puterea”

 

„Atunci când senatorul John McCain a calificat Rusia drept „o benzinărie care încearcă să se prezinte drept stat", mulți au crezi că este vorba despre o metaforă frumoasă. Dar nu este așa, ne vom convingem de adevărul cuvintelor senatorului. Prăbușirea Rusiei putiniste este o problemă de timp. Este evident că acest lucru nu se va întâmpla în câteva zile, luni, poate chiar, ani, deși nu se știe niciodată. Acum putem spune că acest lucru se va întâmpla cu siguranță.

Ce se va întâmpla cu noi? Va pleca Rusia din Crimeea și din Donbas, cât de repede va înceta războiul este prima întrebare la care cititorii vor dori să afle răspuns. Răspund sincer: Kremlinul se va ține de teritoriile ocupate atâta cât va mai avea puteri. Și în Ucraina, și în Georgia, și în R. Moldova. Vor începe însă niște procese mult mai importante pentru Ucraina”, consideră analistul Vitali Portnikov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel