Ample manevre militare în Golful Persic

Eduard Pascu |
Data publicării:

SUA desfăşoară împreună cu aliaţii lor din Golf manevre menite să formeze mecanisme pentru "protecţia navigaţiei" în această regiune strategică pentru transportul mondial şi teatru al unor atacuri asupra unor petroliere puse de Washington pe seama Iranului, relatează AFP, transmite Agerpres.

Aceste manevre de trei săptămâni, numite International Maritime Exercise (IMX), au început pe 21 octombrie şi sunt pe locul doi ca anvergură în genul lor. Este cea de a şasea ediţie a IMX, care s-a desfăşurat prima dată în 2012. Un total de 5.000 de militari participă la manevre, precum şi 40 de nave şi 17 avioane din 50 de ţări.

"Este pentru prima dată când participăm la IMX", a declarat pentru AFP şeful unei echipe saudite de genişti, Ali Ben Shreidi, aflat la bordul RFA Cardigan Bay, din cadrul Marinei regale britanice.

Ofiţerul participă împreună cu echipa sa de trei persoane la exerciţiile zilei, consacrate deminării. "Suntem aici pentru a ne spori capacităţile şi a ne împărtăşi expertiza în lupta împotriva minelor, pentru a proteja navigaţia", a spus el.

După atacurile din ultimele luni asupra unor petroliere în Golf, SUA au format o coaliţie maritimă pentru a proteja navigaţia în această regiune esenţială pentru aprovizionarea mondială cu petrol.

Iranul, ţară riverană Golfului, a fost acuzat de SUA, ţările occidentale şi Arabia Saudită că este în spatele acestor atacuri, ceea ce Teheranul a dezminţit.

Alianță privită cu reticiență


Bahreinul, care găzduieşte Flota a 5-a a US Navy, s-a alăturat coaliţiei în luna august. Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite s-au alăturat şi ele coaliţiei în septembrie.

Din partea statelor occidentale, Regatul Unit şi Australia sunt principalele membre ale acestei coaliţii care au acceptat să furnizeze nave de război pentru a sigura securitatea navigaţiei în Golf.

Majoritatea ţărilor europene au refuzat să participe, temându-se că demersul va dăuna eforturilor lor de a salva acordul privind dosarul nuclear iranian din 2015, fragilizat după retragerea SUA în 2018.

Iranul, care se consideră un gardian al Golfului, a prezentat la rândul lui un proiect regional pentru asigurarea "securităţii energetice şi a libertăţii de navigaţie".

Vezi și: Australia a trimis în Orientul Mijlociu avionul Boeing P-8A Poseidon

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel