Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar NATO: Rusia are capacitatea de a reveni. Contraofensiva Ucrainei e înceată dar sigură. Altfel pierderile ar fi imense

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer / Foto: NATO
Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer / Foto: NATO

Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse s-a dovedit dificilă din cauza minelor terestre și a altor obstacole, dar precauția din partea forțelor ucrainene este corectă, a declarat luni oficialul militar de vârf al NATO.

„O contraofensivă este dificilă”, a declarat amiralul olandez Rob Bauer, care este președintele Comitetului Militar al NATO

"Nu ar trebui să credeți că acesta este un pas ușor. Nu va fi niciodată așa", a punctat Bauer reporterilor la sediul NATO de la Bruxelles.

Forțele ucrainene se confruntă cu obstacole defensive uneori de până la 30 de kilometri adâncime în timp ce încearcă să străpungă liniile rusești, afirmă Bauer, invocând o comparație istorică pentru a-și exprima punctul de vedere.

"Am văzut în Normandia, în al Doilea Război Mondial, că Aliaților le-a luat șapte, opt, nouă săptămâni pentru a străpunge cu adevărat liniile de apărare germane. Așa că, nu este surprinzător că nu se întâmplă repede", a subliniat Bauer.

Imaginile din satelit analizate de Reuters în aprilie arată că Rusia a construit fortificații extinse, tranșee, bariere pentru vehicule și alte obstacole pentru a încetini orice avans ucrainean.

Părerile lui Bauer sunt similare cu cele ale șefilor de stat major al armatei americane Mark Milley, care a declarat vineri că contraofensiva va fi foarte dificilă, foarte lungă și „foarte, foarte sângeroasă”.

Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer (dreapta); adjunctul șefului de stat major pentru operațiuni SHAPE, generalul-maior Matthew Van Wagenen; Oana Lungestu, purtător de cuvânt al NATO / Foto: NATO

Bauer a subliniat că forțele ucrainene au dreptate să procedeze cu prudență pentru a evita pierderile grele în timp ce cercetează posibilele puncte de breșă.

„Este extrem de dificil în acest tip de operație. Cred că modul în care o fac este lăudabil”, a subliniat el.

El consideră că forțele ucrainene nu trebuie presate și criticate pentru că nu acționează mai repede. „Acesta este un moment foarte, foarte dificil pentru ei”, a spus Bauer.

 

Planurile militare ale NATO

 

Amiralul Bauer a declarat că Rusia reprezintă încă o amenințare, iar NATO elaborează noile planuri militare presupunând că Moscova își va reveni. 

Vorbind despre noile planuri militare ale NATO, Bauer a subliniat modul în care Summitul de la Vilnius va marca începutul unui lung proces de implementare. 

„Suntem convinși că rușii își vor reface forțele”, a spus el. „Și, prin urmare, planurile sunt construite nu pe actualele capacități ale armatei ruse, ci pe capacitățile armatei ruse înainte de a ataca Ucraina.”

Rusia își „va învăța lecțiile din acest război”, iar NATO „va continua să o considere o amenințare serioasă”.

„Nu ar trebui să subestimăm niciodată rușii și capacitatea lor de a reveni, așa cum au arătat în istorie de câteva ori”, a adăugat el. 

Implementarea planurilor se referă la mai multe aspecte, plecând de la creșterea recrutărilor, până la asigurarea producerii de suficiente de arme și muniții, împreună cu mai multe resurse dedicate apărării, a mai spus oficialul NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel