Amiral Lazarev, cel mai mare crucișător nuclear din lume, ajunge la casat

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Nava Amiral Lazarev a Forţelor Navale Ruse – considerată unul dintre cel mai mari crucișătoare cu propusie nucleară din lume – va fi trimisă la casat în luna august a acestui an, a precizat agenția de știri Interfax.

Rosatom, corporația rusă de stat pentru energie atomică, a semnat un contract cu ''Şantierul Naval 30'' pentru intrarea în proces de casare a crucișătorului cu rachete nucleare, Admiral Lazarev. Costul casării crucişătorului Amiral Lazarev este de 5 miliarde de ruble (67,5 milioane USD).

Discuţiile despre casarea navei Amiral Lazarev se desfășoară de mult timp. Crucişătorul a fost retras din dotarea flotei ruse a Pacificului, în anul 1999, iar cinci ani mai târziu i-au fost scoase şi demontate motoarele cu propulsie nucleară.  În 2014, nava a fost reparată în docuri pentru a-şi menține flotabilitatea.

În 2015, s-a raportat că nava va fi casată, deoarece era învechită din punct de vedere moral și uzată fizic și nu mai putea aștepta pentru a intra într-un lung şi anevoios proces de modernizare tehnică. În acel moment, şantierele navale din Orientul Îndepărtat nu erau pregătite să repare o navă atât de mare, iar mutarea crucișătorului la Severodvinsk era considerată ca fiind problematică.

Decizia de a casa acest crucişător a fost luată după evaluarea stării sale tehnice. Lucrările de reciclare vor fi începute până la sfârșitul lunii august 2021 de către șantierul 30. Se așteaptă să fie finalizat până la 30 noiembrie 2025.

Amiralul Lazarev, unul dintre cele patru crucișătoare din clasa Kirov (denumirea sovietică Proiectul 1144 Orlan), a fost lansat când Brejnev era la putere. Aceasta este una dintre cele mai grele și mai mari nave din lume. Până în 1992 nava a fost numită Frunze, redenumită ulterior după amiralul rus Mihail Petrovici Lazarev. 

În total, patru crucișătoare au fost construite în cadrul proiectului Orlan. Crucişătorul  Amiral Ushakov a  fost dezafectat în 2002 și așteaptă, de asemenea, să fie casat. În prezent, crucișătorul  Amiral Nakhimov este în curs de modernizare. După cum a spus comandantului Flotei de Nord, Nikolai Evmenov, pentru Interfax în anul 2017, după finalizarea lucrărilor la acest crucişător este planificata intrarea într-un proces de modernizare a celui de-al patrulea crucișător al proiectului,  Pyotr Velikiy ( Petru cel Mare).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel