Americanii se tem că rețeaua Haqqani, aliată cu talibanii, ar fi primit din EAU echipamente speciale de comunicații criptate

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Radio Pakistan
Sursă foto: Radio Pakistan

Postul american Fox News a relatat că există o stare de îngrijorare în Statele Unite din cauza transporturilor "misterioase și suspecte" trimise de EAU în Afganistan, în urma retragerii americane, și că acestea ar fi putut cădea în mâinile rețelei Haqqani, care este aliată cu talibanii, și pe care Washingtonul o clasifică drept "teroristă".

Experți americani, citați de Fox News, au declarat că există informații despre zboruri misterioase din Emiratele Arabe Unite către Afganistan, în ultimele zile. Haqqani a intervenit pentru a acorda navigabilitatea aeronavelor și libertatea de aterizare. "Unele bunuri" din transportul intitulat "Ajutor din Emiratele Arabe Unite" nu au fost descărcate de lucrătorii aeroportului, ci mai degrabă de elemente ale rețelei.

David Sidney, fost secretar de stat adjunct al SUA pentru Afganistan și Pakistan, a declarat că transportul poate nu a conținut arme, dar există posibilitatea ca acesta să fi inclus echipamente speciale de comunicații criptate, extrem de avansate, dorite de rețeaua Haqqani.

După retragerea SUA, Emiratele Arabe Unite au trimis în Afganistan mai multe transporturi masive despre care au susținut că sunt ajutoare umanitare,  într-o acțiune pe care observatorii au considerat-o o încercare a Abu Dhabiului de a se impune pe scena afgană după ce rolul politic al Qatarului a crescut în această țară, ca urmare a relațiilor puternice dintre Doha și mișcarea talibanilor.

În timp ce capitala Qatarului a găzduit sediul biroului politic al mișcării afgane în străinătate și a fost un loc de negocieri intense între lideri talibani și oficiali americani, WikiLeaks a dezvăluit că talibanii și rețeaua Haqqani câștigă bani din interese comerciale cu sediul în EAU. Fox News a precizat că, anterior, Khalil Haqqani a călătorit la Dubai pentru a strânge bani, inclusiv din surse din Pakistan, Iran și China.

Experți în probleme afgane au avertizat că prăbușirea guvernului loial Washingtonului și preluarea puterii de către talibani au încurajat rețeaua Haqqani să caute arme suplimentare.

Rețeaua Haqqani cuprinde peste 10.000 de luptători care au o ideologie mai extremistă decât talibanii, controlează zone întinse din estul Afganistanului, și se disting prin modul lor de luptă extrem de instruit și unic prin priceperea lor în materie de intelligence și acțiuni sub acoperire. Rețeaua a fost acuzată de cele mai grave atacuri sinucigașe din Afganistan.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel