Miza alegerilor pentru Congresul SUA. Diaconescu: Politica SUA în războiul din Ucraina nu se schimbă, ”indiferent cum vor câștiga republicanii”

S-a deschis deja procesul de vot pentru Congresul Statelor Unite.

Trump, Obama și Biden, ultimii trei președinți ai Statelor Unite, și-au petrecut ultimele zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului legislativ, încercând să aducă la urne cât mai mulți votanți.

La alegerile de marți se va decide compoziția întregii camere inferioare a Congresului SUA - Camera Reprezentanților. Tot acum au loc alegerile pentru Senatul, în care vor fi aleși o treime din senatori. În plus, la acest scrutin, alegătorii vor desemna guvernatorii a 36 din cele 50 de state.

Miza este mare, iar analizele spun că rezultatele alegerilor de marți vor decide dacă Joe Biden și Donald Trump se vor întâlni din nou la următoarele alegeri prezidențiale.

Cristian Diaconescu nu vede o modificare a poziției americane față de situația din Ucraina, dacă republicanii vor avea majoritatea în Congres.

”Nu cred că republicanii, care au prima șansă în alegeri, vor schimba această stare de fapt (politica SUA privind războiul din Ucraina n.r.)”.

Fostul ministru de externe este convins că politica Statelor Unite în războiul din Ucraina va rămâne neschimbată, ”indiferent cum vor câștiga republicanii”. În opinia sa, Washingtonul va continua să încurajeze ”statele implicate de a avea un dialog”.

Portalul american Vox a prezentat trei scenarii despre posibilele rezultate.

Potrivit analizei, este mai puțin probabil ca republicanii să preia ambele camere ale Congresului. În cazul Senatului, decizia depinde de patru state cheie - în Arizona, Georgia, Nevada și Pennsylvania.

Câștigarea ambelor Camere ale Congresului ar deschide spațiu pentru republicani pentru a aborda o gamă mult mai largă de probleme decât cele care au dominat campania, deși președintele Biden ar avea drept de veto.

Liderul potențialei majorități republicane, Kevin McCarthy, a prezentat în septembrie programul republican „Obliged to America”, care urmărește o serie de schimbări importante ( „oprirea risipei guvernamentale”, dar și  „locuri de muncă bine plătite”, „angajarea a încă 200.000 de ofițeri de poliție” și interzicerea votului la distanță în Congres), dar imposibil de pus în practică cu un veto din partea lui Biden.

Un Congres divizat, în care republicanii ar controla Camera Reprezentanților, ar accelera investigațiile și un eventual vot pentru demiterea lui Biden, arată analiza publicației americane.

Dacă democrații își păstrează majoritatea în Senat, acest lucru le-ar permite să propună noi judecători și funcționari în puterea executivă. Și anume, Senatul are autoritatea de a alege judecătorii instanțelor judecătorești, inclusiv Curții Supreme, cu majoritate simplă.

Scenariul cel mai puțin probabil - că democrații își păstrează controlul asupra întregului Congres - ar însemna că democrații mai au doi ani pentru a-și pune în aplicare agenda. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel