”Ambele s-au scufundat”. Două nave rusești de desant au fost distruse de drone maritime ucrainene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
O mică navă de debarcare din clasa Serna / Foto: mil.ru
O mică navă de debarcare din clasa Serna / Foto: mil.ru

În portul Ciornomorske din Crimeea ocupată de ruși, în noaptea de vineri au fost înregistrate mai multe explozii, în timpul cărora s-ar fi spus că două bărci rusești de desant rapid, arată oficialii ucraineni.

Așa cum remarca și generalul Ben Hodges, într-un interviu acordat DefenseRomânia, ucrainenii, fără să dețină o flotă funcțională, reușesc să facă pagube majore Flotei ruse din Marea Neagră.

Iată că evenimentele de azi vin să confirme opiniile generalului american (care, exceptând prognoza maximală privind eliberarea Crimeei  până la sfârșitul lui 2022, vine cu argumente extrem de solide în direcția impulsionării sprijinului pentru lupta de auto-apărare a Ucrainei).

Astăzi, media ucraineană a publicat imagini care arată lovirea unor ambarcațiuni cu ceea ce par a fi drone maritime. Potrivit Canalului Crimean Wind Telegram, au fost efectuate patru sau cinci atacuri. 

Informațiile Armatei ucrainene (HUR/GUR) că mai multe ambarcațiuni militare rusești au fost lovite în Ciornomorske: „În urma unei operațiuni de noapte pe teritoriul Crimeei ocupate temporar, soldații au lovit mici ambarcațiuni de desant. Navele aveau echipaje și încărcau echipamente blindate, în special transportoare blindate de trupe BTR-82”.

Ulterior, GUR a venit cu clarificări pe pagina de facebook, după ce au fost analizate și informații ulterioare - este vorba, într-adevăr de două nave: o ambarcațiune din proiectul mai vechi1176 Akula/Shark și o barcă din proiectul mai nou 11770 Serna. După atacul cu drone, Akula s-a scufundat imediat, în timp ce Serna s-a scufundat puțin mai târziu.

Anterior, o sursă a publicației NV din serviciile secrete ucrainene a raportat că ambarcațiunile rusești avariate în Crimeea nu mai pot fi reparate.

Rusia nu a confirmat niciun atac, dar Ministerul rus al Apărării a declarat că două drone au fost doborâte peste Crimeea, în noaptea de joi spre vineri, iar o a treia peste regiunea Tula.

 

Proiect 11770 Nava Serna

O mică navă de debarcare din clasa Serna / Foto: mil.ru

Marina rusă folosește mai multe tipuri de nave de desant rapid, care au un pescaj mic și, de obicei, au și o rampă de debarcare în față. Sunt în mare parte nave cu o deplasare de aproximativ 100 de tone și o lungime de 25 de metri. Este vorba de două clase de nave: Proiectul 1176 Akula/Shark și Proiectul 11770 Serna.

Caracteristica principală a navei de debarcare din clasa Serna este principiul similar mișcării navelor pe o pernă de aer (hovercraft). Aerul este pompat sub fundul vasului, ceea ce reduce rezistența hidrodinamică și îmbunătățește viteza ale vasului.

Fundul navei are, cum spuneam mai sus - pescaj mic, o geometrie specială și, datorită creșterii presiunii aerului, se formează o pernă de aer. În consecință, cea mai mare parte a cocii este izolată de contactul cu apa, ceea ce reduce semnificativ rezistența și oferă navei o viteză mai mare.

Navele din clasa Serna sunt în producție din 1993 și sunt în serviciu din 1994. Marina rusă a achiziționat până acum 17 nave, iar alte 16 nave sunt în producție. Echipajul este format din cinci marinari. Serna poate transporta un tanc sau două vehicule blindate de  transport de trupe sau vehicule de luptă de infanterie sau 92 de persoane. Capacitatea de încărcare este de 45 de tone.

Acestea au fost folosite anul trecut în timpul ocupației Insulei Șerpilor, fiind potrivite pentru operațiuni în apropierea coastei dar și în estuare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel