Ambasadorul României în R. Moldova a discutat despre problema școlilor românești și conflictul din Transnistria

Darius Muresan / 02 feb 2021 / 17:40
Trupe ruse în timpul unui exercițiu în Transnistria, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Trupe ruse în timpul unui exercițiu în Transnistria, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Olga Cebotari a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul căreia a efectuat o succintă trecere în revistă a celor mai recente evoluții în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. 

Viceprim-ministrul a informat despre situația în ceea ce privește desfășurarea procesului educațional din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, mersul implementării Deciziei protocolare din 25 noiembrie 2017 și impedimentele existente în acest sens.

Dialogul oficialilor s-a axat și pe alte aspecte ce vizează problematica transnistreană, prioritățile Chișinăului în promovarea politicilor de reintegrare a țării, dinamica interacțiunii în formatele de negocieri existente, perspectivele de stimulare a procesului de reglementare, precum și pe măsurile pozitive întreprinse în vederea soluționării problemelor pe care le întâmpină locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, notează portalul Deschide.md.

De asemenea, au fost abordate problematica drepturilor omului și cea a libertății de circulație, fiind reiterat faptul că aceste teme reprezintă priorități absolute ce vor fi menținute pe agenda tuturor platformelor de dialog agreate până la soluționarea deplină a acestora.

Referitor la proiectele de asistență și donațiile de loturi pentru a combate infecția COVID-19, oferite de către autoritățile de la București pentru Republica Moldova au fost exprimate sincere mulțumiri, precum și a fost menționată necesitatea ca acestea să aducă o contribuție activă la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării și la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova de pe întreg teritoriul țării, inclusiv din regiunea transnistreană.

Ambasadorul României a reiterat că autoritățile române susțin plenar eforturile Chișinăului pe dimensiunea transnistreană și sunt în permanență la dispoziție pentru a interveni cu aportul necesar.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy