Ambasada Ucrainei în România: Rusia a aruncat în aer barajul de la Kahovka. Act terorist planificat ca urmare a evoluțiilor de pe front

Barajul de la Nova Kahovka
Barajul de la Nova Kahovka

Ambasada Ucrainei în România a transmis un comunicat către DefenseRomania după incidentul de azi de la Hidrocentrala Kahovka. Misiunea diplomatică ucraineană în țara noastră acuză un act terorist al Rusiei săvârșit pe teritoriul ocupat temporar și cere aplicarea de urgență a unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei și recunoașterea statului rus la nivel internațional ca stat terorist.

„La primele ore ale zilei de 6 iunie 2023, forțele ruse au aruncat în aer barajul Kahovka aflat pe teritoriul ocupat în sudul Ucrainei”, se arată în informarea trimisă de Ambasada Ucrainei. 

Ca urmare a inundațiilor există deja daune imense în rândul populației și în apele fluviului Dnipro.

Președintele Zelenski a convocat de urgență Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Kievul depune eforturi mari pentru a atenua consecințele dezastrului.

Totodată, Ucraina cere o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și a Consiliului AIEA (Agenției Internaționale pentru Energie Atomică). Kievul va coopera cu instituțiile europene pentru a atenua consecințele aruncării în aer a barajului.

„În contextul evoluțiilor de pe câmpul de luptă actul terorist premeditat de mult timp al Rusiei a vizat folosirea barajului ca armă”, subliniază Ambasada Ucrainei în România.

„Facem apel către toate guvernele și organizațiile internaționale să condamne acțiunile Rusiei și să sprijine Formula de Pace a președintelui Zelenski (...) Dezastrul de la Kahovka e încă o dovadă că Rusia e un stat terorist. Parlamentele tuturor statelor, dar și organizațiile internaționale trebuie să recunoască imediat faptul că Rusie un stat terorist”, se mai arată în comunicatul emis de Ambasada Ucrainei către DefenseRomania.

Totodată, misiunea diplomatică ucraineană de la București imediat statelor UE și celor din G7 să impună noi sancțiuni „devastatoare” Rusiei, sancțiuni care să vizeze inclusiv industria de apărare, dar și cea a energiei atomice.

 

Rusia neagă vehement că forțele de ocupație ruse au aruncat în aer Barajul Kahovka

 

Kremlinul neagă categoric implicarea Rusiei în distrugerea Hidrocentralei Kahovka, susţinând că acesta este rezultatul unui sabotaj planificat de la Kiev. 

'Respingem cu fermitate (acuzaţiile) lor. Declarăm în mod oficial că aici este vorba despre un sabotaj deliberat al părţii ucrainene, care a fost planificat şi efectuat la ordinele primite de la Kiev, de la regimul de la Kiev', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, marţi, citat de Rador, comentând acuzaţiile făcute de partea ucraineană cu privire la implicarea Rusiei în explozia de la Hidrocentrala Kahovka.

Potrivit lui Peskov, 'regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele'. În acelaşi timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că unul dintre obiectivele subminării barajului Hidrocentralei Kahovka a fost încercarea de a întrerupe aprovizionarea cu apă către Crimeea.

În noaptea de marţi, supapele şi alte structuri de suprafaţă ale Hidrocentralei Kahovka au fost distruse. Acest fapt a dus la o eliberare necontrolată a apei din rezervorul Kahovka din aval de fluviul Dnipro. Nivelul apei în aşezările de pe coastă creşte, oamenii din casele inundate sunt evacuaţi.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel