Ambasada Rusiei la Chişinău acuză Armata Română că a ucis zeci de mii de oameni în Basarabia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele R.Moldova, Igor Dodon și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov
Președintele R.Moldova, Igor Dodon și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a emis un comunicat prin care menționează că se arată „nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în R. Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, fără să precizeze însă nimic despre ocuparea Basarabiei de către sovietici ca urmare a infamului pact Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), dar și despre atrocitățile Armatei Roșii și miile de victime din Basarabia și nu numai.

Rusia de azi uită de protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Ambasadorul rus continuă linia trasată de Kremlin cu privire la evenimentele care au generat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia joacă cartea victimei în loc să își asume faptul că URSS a impus, în 1940, României cedarea Basarabiei și, curios lucru, și a Bucovinei de Nord, neprevăzută de protocoale.

În timpul ofensivei, Armata Roșie a ocupat și Ținutul Herța, nemenționat în ultimatumul sovietic, populat de români. În vara anului 1940, teritoriile anexate de ruși, au fost împărțite între nou formatele Republică Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) și Republică Sovietică Socialistă Ucraineană, iar în 1941 trupele sovietice au măcelărit peste 3.000 de români care intenționau, pașnic, să treacă granița în România, eveniment care avea să rămână în istorie ca Masacrul de la Fântâna Albă – nerecunoscut nici până astăzi de Rusia.

În același comunicat, ambasadă rusă îl numește pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” și îl acuză de că a ucis mii de persoane, printre care și moldoveni. 

„Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu locuitori din Moldova - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menționează în comunicat, potrivit Deschide.md.

Ambasada Rusă condamnă declarațiile privind eroii români care potrivit lor, vin în justificarea criminalilor fasciști.

Amintim că, pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Oficialii prezenți au menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel